Radnice v zaplavených oblastech posílají lidem první peníze

Úředníci ze slezskoostravské radnice dnes začnou vyplácet první peníze rodinám, které postihly záplavy. Právě v této části Ostravy povodně napáchaly největší škody. Voda tam zatopila zhruba 100 domů a chat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava-Poruba

Ostrava-Poruba | Foto: ÚMOb Poruba

Hromady věcí před plotem, nánosy bahna a promáčené zdi. To je běžný obrázek zaplavených domů. Nejhůře postižením rodinám úředníci vyplatí až 40 tisíc korun. O něco menší sumy dostane zhruba dalších dvacet domácností.

Už dříve zatopené obce začaly vydávat potvrzení, které by mělo lidem zajistit pracovní volno. Pro zaměstnavatele je to doklad o nutnosti záchrany života nebo majetku konkrétního pracovníka.

Majitelé zatopených domů a zničeného majetku mají rovněž nárok na pomoc v hmotné nouzi. Musí se ale obrátit na sociální odbor ve svém městě.

Pomoc postiženým Ostravanům nabízí i soukromý sektor. Třeba Vítkovice nabízejí individuální pomoc. Mimo jiné formou výměny směn a podobně.

Další příklad - ArcelorMittal Ostrava. „Jednak mohou dostat neplacené volno na odstranění následků povodně a v souladu s kolektivní smlouvou jsme připraveni poskytnout jim i finanční pomoc. Kromě toho vedení společnosti rozhodlo, že těm zaměstnancům, kteří se jako dobrovolní hasiči podílejí na likvidaci následků povodní, poskytne dva dny volna s náhradou mzdy,“ dodává mluvčí Věra Breiová.

Silvie Mikulcová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme