Jižní Korea ztratila trpělivost. Torpédový útok KLDR bude potrestán

Jižní Korea obviní Pchjongjang z útoku na své plavidlo v Radě bezpečnosti OSN. V poselství k národu to prohlásil prezident I Mjong-bak. Spojené státy ústy prezidenta Baracka Obamy Soul podpořily a vyzvaly Pchjongjang, aby se omluvil a změnil své výhružné a bojechtivé chování. Korveta Čchonan byla podle mezinárodní vyšetřovací komise zničena 26. března severokorejským torpédem. KLDR ale přesto vinu stále popírá a v případě sankcí hrozí i válkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokrejský tank K1 v akci

Jihokrejský tank K1 v akci | Zdroj: ČTK

„Severní Korea musí být potrestána za opakované provokace a při jakémkoliv dalším narušení vzdušného prostoru, teritoriálních vod či území využije práva na sebeobranu,“ uvedl I Mjong-bak při projevu z národního památníku války v Soulu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Korejském poloostrově mluvil na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu ve východní Asii Robert Mikoláš.

V poselství přenášeném televizí připomněl i bombový útok na letadlo Korejských aerolinií v roce 1987, při kterém zahynulo všech 115 lidí na palubě.

Prezident chce Pchjongjang přivést k odpovědnosti, na druhou stranu odmítá vojenskou odvetu. Jedním z protiopatření tak bude zastavení vzájemné obchodní výměny. Soul také zakáže pohyb severokorejských plavidel v jihokorejských vodách.

Severokorejská média na projev jihokorejského prezidenta reagovala prohlášením, že Severní Korea má právo rozšiřovat a vyvíjet jaderné zbraně.

Válka nebude

„Ze zmíněných reakcí se může zdát, že napětí dosahuje vrcholu, že stojíme na prahu války, ani jedna ze stran si ovšem ozbrojený konflikt nepřeje. KLDR, i když má jednu z nejpočetnějších armád na světě, k tomu vyzbrojenou několika jadernými hlavicemi by s největší pravděpodobností prohrála a komunistický režim by padl,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu ve východní Asii Robert Mikoláš a pokračuje:

„Za vítězství by však Jižní Korea tvrdě zaplatila, metropole Soul se nachází nedaleko Demilitarizované zóny rozdělující Korejský poloostrov a děla na ní namířená by jí dokázala během několika minut zničit. Nemluvě o obrovských ztrátách, a to i na americké straně. Příslušníci armády Spojených států jsou totiž v první linii.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Stěžejní body čínsko-amerických rozhovorů rozebral na Rádiu Česko zahraničněpolitický analytik Českého Rozhlasu Milan Slezák.

„Na druhé straně však může být reakce severokorejských generálů zatlačených do kouta zcela nepředvídatelná a to si Soul i Washington samozřejmě plně uvědomují.“

„V souvislosti s přerušením obchodní výměny je ovšem nutné podotknout, že tímto opatřením k výraznějšímu potrestání nedojde, obchodní vztahy jsou už od nástupu I Mjong-baka do Modrého domu téměř na bodu mrazu, to se týká i spolupráce v takzvané ekonomické zóně Kaesong, kde působí desítky jihokorejských firem a kterou si Sever často bere jako rukojmí, když žádá další a další finanční prostředky.“

„To samé se děje i v případě zájezdů jihokorejských turistů do Diamantových hor, tyto cesty Soul zrušil po incidentu, kdy severokorejský voják zastřelil jednu ženu poté, co se pohybovala mimo přesně vytyčený prostor,“ doplňuje Robert Mikoláš.

Vyšetřovat bude OSN

Jižní Korea předá případ potopení své lodi, na které zahynulo 46 námořníků, Radě bezpečnosti OSN. Podle mezinárodní vyšetřovací komise totiž korvetu Čchonan zničilo severokorejské torpédo.

O postupu vůči režimu Kim Čong-ila jedná ve východní Asii i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Důležitý v této souvislosti bude postoj hlavního severokorejského spojence, Pekingu. Téma proto dominuje rozhovorům americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové s čínskými představiteli. Hillary Clintonová dnes na úvod dvoudenního strategického a ekonomického dialogu v Pekingu vyzvala ke společnému postupu vůči provokaci ze strany režimu Kim Čong-ila.

jihokorejští námořníci na hlídce | Foto: ČTK/AP

„Čína se nyní nachází v doslova schizofrenním postavení, na jedné straně musí dále podporovat režim Kim Čong-ila, severokorejskou kartu totiž potřebuje ke své hře zvané mezinárodní politika, a to nejen ve Východní Asii, na druhé ovšem se KLDR stává stále větší přítěží a tento poslední incident jí dostává do velmi těžké pozice. Peking potopení jihokorejského plavidla proto zatím dosud nijak neodsoudil, naopak prostřednictvím ministerstva zahraničí vyzval všechny strany ke zdrženlivosti,“ konstatuje Robert Mikoláš.

Vyšetřování incidentu už zahájilo i velení jednotek OSN v Jižní Koreji vedené Spojenými státy, které zkoumá míru porušení Dohody o příměří uzavřené mezi oběma znepřátelenými stranami bojujícími v Korejské válce v roce 1953.

Pchjongjang výsledky vyšetřování mezinárodní komise od samého počátku ale zpochybňuje a žádá, aby vše mohl prozkoumat sám. Ze strany Severní Koreje jde spíše o výstřel do prázdna a snahu odpoutat pozornost.

Pchjongjang zřejmě hraje vabank, Kim Čong-il potřebuje zajistit předání moci svému synovi, ovšem okolnosti nejsou pro něho zrovna příznivé. Jeho zdravotní stav je vážný a zřejmě mu nezbývá příliš života, nedávná měnová reforma ožebračila většinu lidí a o pomoc musel vůdce tohoto stalinistického státu žádat v Pekingu.

Přehrát

00:00 / 00:00

dlasi korea.mp3

Celou situaci také okomentoval koreanista Petr Bláha: „Podle mého názoru bude dalším krokem komunistického režimu snaha o zmírnění napětí v oblasti. Severní Korea zřejmě bude ochotna vrátit se k šestistranným rozhovorům. Myslím si, že tato situace je zastíracím manévrem, aby se Pchjongjang mohl vrátit ke stolu s čistou tváří,“ uzavřel Bláha.

Robert Mikoláš, Jan Piroch, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme