Britové budou škrtat ve státním rozpočtu

Britská vláda oznámí detaily plánovaných škrtů ve státním rozpočtu. Ty by měly dosáhnout výše šest miliard liber. Jejich cílem je uklidnit investory, kteří po problémech Řecka ve stále větší míře odmítají financovat dluhy zadlužených států. A mezi ně Británie patří. Přesto předchozí kabinet připravil rozpočet s rekordním schodkem 156 miliard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle dosavadních spekulací by o část peněz dnes měly přijít rekvalifikační agentura a agentura na podporu podnikání. „Zatím se ví jen to, že základ všech škrtů nepůjde do zdravotnictví a do mezinárodní rozvojové pomoci,“ řekl obchodní rada českého velvyslanectví v Londýně Peter Urbánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodní rada českého velvyslanectví v Londýně Peter Urbánek ve Světě o osmé.

Škrty se ale dají očekávat například v oblasti snižování daňových úlev na děti. „Pořád je také otázka, zda bude navýšeno DPH ze sedmnácti a půl na dvacet procent. Téměř jisté ale je, že se zvýší daň z kapitálových příjmů z osmnácti na zhruba čtyřicet procent,“ upřesnil Urbánek.

Počítá se také například se zvýšením sazeb na sociální pojištění nebo se zvýšením nezdanitelné částky daně z příjmů z šesti a půl set tisíc na deset tisíc pět set liber.

Ekonomové předpokládají, že veškeré škrty se skutečně budou realizovat. „Ohlášené škrty byly vyhlášeny v poměrně optimistické atmosféře, protože výsledky průmyslové výroby za březen zaznamenaly 2,3 procenta růstu,“ podotkl obchodní rada.

Navíc britský statistický úřad uveřejnil informaci, že státní deficit není 167 miliard, jak se předpokládalo, ale že je 156,1 miliardy liber. Právě tyto relativně pozitivní zprávy vedou analytiky k domněnce, že se nebude příliš škrtat v oblasti sociální.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme