Po povodních přicházejí nepříjemní komáři. Nemoci většinou nepřenášejí

V zaplavených oblastech hrozí po povodních žloutenka, leptospiróza a průjmy. Musí tam proto víc dbát na hygienu. Můžou se také přemnožit komáři, ale ti jsou podle lékařů spíš nepříjemní než nebezpeční. Vše teď bude záležet na počasí. Radnice by ale měly hmyzu věnovat zvýšenou pozornost a připravit si možné postřiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár Anopheles

Komár Anopheles | Foto: Wikimedia Commons, James Gathany

Komáři jsou velmi nepříjemní tvorové, obávanou boreliózu však přenáší jen výjimečně. Potvrdila to primářka infekčního oddělení pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

„K přenosu boleriózy komáry může dojít ve vzácných případech, a to například pokud ho ve chvíli, kdy zrovna saje, rozetřeme do kůže. Pak je možně, že se část hmyzího těla, která bolerie obsahuje, dostane drobnými oděrkami do krve. To je však opravdu jen výjimečné, bolerióza je ve většinou přenášena jen klíšťaty,“ řekla Hana Roháčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

komari.mp3

Z toho tedy plyne: komáry, kteří se do nás zakousnou, raději po kůži moc nerozmazávat. Líhnou se hlavně tam, kde zůstanou po povodních zaplavené louky a lesy. Na orné půdě se prý larvy moc netvoří. Na místě je také otázka, jestli komáři mohou přenášet i jiná závážná onemocnění.

Další nemoci v Česku nehrozí

„Pokud se týká přenosu nemocí v České republice, tak nic zvláštního a výjimečného potvrdit nemůžu. Ve světě je však situace jiná, tam komáři přenáší celou řadu chorob. Ty si můžou čeští turisté přivézt z různých zájezdů, jedná se například o japonskou encefalitidu nebo horečku Dengue,“ pokračovala primářka Roháčová.

Na zaplavených územích na Moravě je daleko větší důvod bát se žloutenky a leptospirózy. Tu přenáší hlavně potkani a myš, kteří většinou močí do vody.

„Leptospiróza je onemocnění podobné chřipce, člověka bolí klouby, svaly, může mít teplotu, pobolívá ho hlava – těmito příznaky také může průběh choroby skončit. Existují však také těžké případy, kdy nemoc napadne játra a ledviny, může se objevit i zánět mozkových blan a krvácivé projevy do kůže,“ doplnila primářka infekčního oddělení pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Velká voda v Polance nad Odrou | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Podle ministerstva zdravotnictví se zatím infekční nemoci nešíří. Hygienické stanice také stále kontrolují pitnou vodu. Ochrana proti infekci je jednoduchá. Nepít vodu ze studně - buď pít jenom balenou, nebo ji převařit. Nejíst potraviny, o kterých se neví, jak se skladovaly. Chodit ve vodě v ochranném oděvu a gumovkách, aby voda pokud možno nepřišla na kůži. A samozřejmě pozor i na menší poranění - každé se musí pořádně ošetřit.

Lenka Jansová, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme