Žaloba Ostravy na stát kvůli zamořenému ovzduší míří k soudu

Město Ostrava podává tento žalobu na stát kvůli špatnému ovzduší. Podle magistrátu stát není schopen zabránit znečišťování ovzduší v regionu a efektivně mu pomoci. Situací v Moravskoslezském kraji se dnes má zabývat na svém zasedání i vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znečištěné ovzduší. Ilustrační foto.

Znečištěné ovzduší. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle hejtmana Jaroslava Palase kraj požaduje finanční prostředky od Státního fondu životního prostředí, aby mohl účinněji bojovat se znečištěním.

“Požadujeme, aby nám Státní fond životního prostředí 80 procent z finančních prostředků, které do něj vkládáme, vracel. To je jedno z opatřeních, které by pomohlo zlepšit životní prostředí,“ uvedl Palas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody žaloby města Ostravy na stát vysvětlil ve Světě o druhé náměstek primátora Dalibor Madej

Ministryně životního prostředí Rút Bízková s opatřeními souhlasí a navrhuje výsadbu zeleně, dopravní opatření i postihování velkých znečišťovatelů.

Podle náměstka primátora Ostravy Dalibora Madeje se až dosud stavěl stát k problému velmi vlažně. Město proto tento týden podalo k Městskému soudu v Praze žalobu na vládu, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy.

„Pro Ostravu je dobrá zpráva už jenom to, že se problémem špatného stavu ovzduší zabývá vláda této země, to je obrovský posun. Žaloba města je o jediném - aby se tímto problémem zabývala i ta vláda, která vzejde z voleb,“ zdůraznil Madej.

Odmítl zároveň, že by se vedení města, jehož primátor je členem ČSSD, snažilo před volbami zvýšit svou popularitu. „Životní prostředí není o tom, že by si na to dělala monopol jedna politická strana. Je to problém občanů tohoto města a musí se řešit bez ohledu na to, jestli jsou volby nebo nejsou,“ podotkl Madej.

Přehrát

00:00 / 00:00

O znečištění ovzduší v Ostravě mluvili v Ozvěnách dne náměstek ministerstva životního prostředí Karel Bláha a Dalibor Madej, náměstek ostravského primátora a radní pro životní prostředí.

Vláda podle něj mimo jiné musí připravit legislativní změnu, která umožní kontrolovat lokální topeniště v domech občanů. „Je nutná legislativní změna, aby bylo možné postihovat občany, kteří dělají to, co nemají. Je jich menšina, ale omezují práva většího počtu lidí,“ podotkl náměstek ostravského primátora.

Koncentrace polétavého prachu, ale i oxidu siřičitého, oxidu dusičitého a přízemního ozónu na území města opakovaně překračují stanovené limity.

Například mezní hodnota pro polétavý prach, která je který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byla loni v Ostravě-Radvanicí a Bartovicích překročena ve 118 dnech. Zákon přitom povoluje maximálně 35 dnů za rok.

Martin Hromádka, Václav Sochor, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme