Pařížská radnice překazila obří alkoholovou party pod Eiffelovou věží

Módním hitem v Paříží jsou teď akce s názvem Obří aperitiv. Prostřednictvím sociální sítě Facebook se svolají tisíce lidí, sejdou se někde na náměstí a popíjejí. Jenže radnice s tím má problém. Kolem Martových polí pod Eiffelovou věží v Paříži natáhli večer policisté dlouhý mobilní plot. Pustili za něj jen toho, kdo neměl v tašce nebo batohu alkohol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eiffelova věž

Eiffelova věž | Foto: Fotobanka stock.xchng, Thomas Helsus

V Paříži se včera čekalo až 60.000 lidí. Do ulic kolem Eiffelovy věže se sjely policejní jednotky, auta s modrými majáčky tvořily dlouhé kolony.

Radnice vyhlásila na nedělní večer zákaz pití alkoholu na Martových polích. Starostlivý starosta Bertrand Delanoe sem nechal dopravit zásobníky se stovkami hektolitrů vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jana Pokorného z pařížských Martových polí

Lidé seděli na trávníku a společně s desítkami novinářů čekali, co se bude dít.

„Prefektura a radnice zakázaly toto shromáždění,“ vysvětluje mi reportér francouzského rádia, který tady natáčel už během odpoledne.

“Je tu spousta policistů, kteří kontrolují, jestli sem nikdo nenese alkohol. Je také zakázaný prodej alkoholu ve všech obchodem v okolí Eiffelovy věže,“ popisuje reportér.

Je to trochu hra nervů. Účastníky Obřího aperitivu na první pohled nepoznáte. Snad jenom některé podle nasupeného výrazu ve tváři, jako je to v případě 23letého Frederika.

„Nemáme právo se shromažďovat, nemáme právo se bavit, dělat si věci podle svého. Všude samí policajti,“ dodává s pohledem na strážce pořádku.

Slavte jasně, nabádá radnice Pařížany

Už asi tuší, že z dnešního Obřího aperitivu nic nebude. A na vodu nebo ovocnou šťávu nemá chuť. Toho je tu dost. Radnice šla totiž do protiakce a na místě postavila stánky s transparentem „Slavte jasně".

„My na straně radnice a prefektury tady děláme preventivní kampaň. Upozorňujeme na nebezpečí přílišného pití alkoholu, varujeme před následky, ale tohle není naše jediná akce,“ říká mi Mireille u stánku, kde jsou brožury, letáky a také detekční trubičky na množství alkoholu.

Masivní nasazení policie účastníky obřího dýchánku odradilo. Z Martových polí jsem měl namířeno o dvě ulice dál do bytu známého, kde jsme se chystali sledovat hokej. Pro tento účel měl jsem s sebou láhev vína.

Policejní kontrolu, která mi prohlížela batoh, ale pranic nezajímalo, že Česko hraje finále v hokeji s Ruskem a že rozhodně nechci pít pod Eiffelovkou. Což jsem jim vysvětloval tak dlouho, že jsem propásl první gól a ještě přišel na hokej s prázdnou.

Jan Pokorný, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme