Šéftrenér Lener: Je potřeba zlepšit práci s mládeží

Byl by to hřích kazit náladu hokejovým fanouškům, kteří plesají nadšením nad překvapivým triumfem české reprezentace ve finále světového šampionátu. Ale třeba právě teď je ta vhodná chvíle napovědět, co asi bude zapotřebí udělat pro to, abychom se v blízké budoucnosti dočkali dalších medailových úspěchů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference za účasti zlatých hokejistů (vpravo Jaromír Jágr)

Tisková konference za účasti zlatých hokejistů (vpravo Jaromír Jágr) | Foto: Tomáš Adamec

Mezi mnohatisícovým davem těch, kteří se teď radují z nečekaného zlata našich hokejistů na světovém šampionátu, nechybí samozřejmě ani nedávno jmenovaný šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener. Ten po triumfu pochválil ve vysílání Radiožurnálu české hráče za výkon ve finálovém duelu s favorizovanými Rusy.

A přece je to pouhých pár týdnů, co Lener prohlásil. „Já jsem přesvědčen, že situace je kritická!“ Zopakovat tuto větu právě dnes, to možná podráždí ucho leckterého rozjásaného fanouška. I když třeba on sám ještě před několika dny byl ochoten tvrdit, že to s našimi hokejisty na německém ledě dopadne bledě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je potřeba zlepšit práci s mládeží. To je můj úkol, prohlašuje šéftrenér hokejového svazu Lener

Teď pro změnu spontánně velebí skvělé výkony brankáře Vokouna a nevídanou dávku vůle a bojovnosti, kterou se náš tým prezentoval ve všech klíčových zápasech. A stěžovat si na poměry v českém hokeji? Proč? Vždyť ono se ukázalo, že se nic tak hrozného neděje.

I bez pomoci mnoha omluvených hráčů z NHL dokážeme nakonec vybojovat zlato! Takže v dané chvíli by asi měl Slavomír Lener začít pracně vysvětlovat, že s tou kritickou situací v našem hokeji to tak nemyslel a že to, co původně vypadalo jako černé, je ve skutečnosti vlastně bílé.

„Generace, která nám dnes hraje, tak tam kvalita je. Ale to jsou hráči, kteří u nás prošli systémem výchovy a kvalitními juniorskými ligami před deseti a více lety. Dnes vyrůstá generace hráčů, kterým je patnáct až devatenáct let a ta kvalita se ztratila,“ myslí si Slavomír Lener.

Chybí kvalitní práce s mládeží

Šéftrenér hokejového svazu navíc dodává. „Svaz jako odborný orgán v poslední době přestal fungovat. Tím, že nám odchází hráči do zámoří, nemáme dost kvalitních hráčů na to, aby nám hráli první ligu a extraligu. Máme kvalitní soutěž, ale máme tam hodně málo kvalitních juniorských hráčů ve věku 19 až 22 let.“

Slavomír Lener pronesl tato slova proto, že ta vzácná zlatá hokejová kořist z Kolína nad Rýnem by měla být pobídkou pro každého, kdo může udělat něco kloudného pro další úspěchy českého hokeje na mezinárodní scéně.

„Svaz a profesionální trenéři, to znamená sportovní oddělení, budou mít za úkol přicházet s progresivními myšlenkami a ovlivnit celé hokejové hnutí. A to je můj úkol. Vytvořit tady kvalitní profesionální podmínky pro jejich práci. A hlavně vytvořit kvalitní program pro reprezentační výběry,“ nastínil svou vizi Slavomír Lener.

Přeloženo pro laika - čím konkrétně by asi měla začínat cílevědomá péče hokejového svazu o to, abychom nemuseli dalších pár let jen nostalgicky vzpomínat a marně čekat na další medailové úspěchy?

„Musíme jít cestou zřizování hokejových akademií, sportovních škol, sportovních gymnázií, což dnes je běžně ve Švédsku, ve Finsku, už i v zámoří v Kanadě a Americe. To je pro nás úkol na hodně blízké příští období,“ plánuje šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener.

Aleš Procházka, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme