Ekologicky šetrné elektromobily mohou dostat v EU zelenou

Auta šetrná k životnímu prostředí a elektromobily asi dostanou podporu evropské sedmadvacítky. Ministři průmyslu členských zemí Unie dnes mají zareagovat na výzvu Evropské komise k podpoře vývoje a zavádění takových vozidel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Unijní exekutiva také navrhla začít harmonizovat systémy nabíjení elektromobilů a stavět pro ně dobíjecí stanice.

Téměř přesně před měsícem přišla Evropská komise s návrhy, jak podpořit zavádění úsporných a ekologicky šetrných aut. Ministři průmyslu mají dát na schůzce v Bruselu zelenou pro větší uplatnění takových aut na trhu.

Komise nabídla například zjednodušení přístupu k unijním grantům na jejich výzkum a vývoj. Členským zemím také doporučila sladit systémy pobídek pro zákazníky, aby si kupovali auta ohleduplnější k životnímu prostředí. Takové vozy by mohly třeba podléhat mírnějšímu zdanění.

V případě elektromobilů komise navrhla stanovit pro ně do příštího roku celoevropské standardy. Vyzvala také členské země k budování stanic pro dobíjení těchto aut.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme