Jižní a západní Čechy zvažují žaloby. Kvůli eurodotacím

Některá města v Jihočeském a Plzeňském kraji zvažují, že kvůli nevyplaceným eurodotacím podají žaloby. Rozhořčilo je, že výbor regionální rady Jihozápad rozhodl o novém přehodnocení celé problematické páté výzvy, kterou šetří protikorupční policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Regionální operační program regionu soudržnosti Jihozápad

Regionální operační program regionu soudržnosti Jihozápad | Foto: ROP Jihozápad

Vybrané žádosti, na kterých chyběl už jen podpis šéfky rady a plzeňské hejtmanky Emmerové, tak znovu musí projít bodovým hodnocením. Některé radnice se tak dostávají do složité finanční situace.

Kaplice a Klatovy zvažují žaloby

Podání žaloby zvažuje například jihočeská Kaplice. Rada města o tom bude hlasovat příští týden. Kaplický starosta vytýká krajským politikům hlavně to, že situaci kolem regionálního fondu dlouho neřešili a teprve nyní rozhodli, že 177 projektů nechají znovu přehodnotit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauze se podrobně věnuje reportérka Lucie Husárová

Ti, kteří měli peníze dostat - a nejde jen o obce, ale také sportovní a kulturní spolky a podnikatele - se ocitli ve složité situaci: nejen, že nemají jistotu, zda jejich projekty znovu uspějí a na dotaci dosáhnou. Řada z nich už navíc stavby a rekonstrukce zahájila, projekty předfinancovala z půjček, na kterých jim teď naskakují úroky.

Tak jako v Rudolfově na Českobudějovicku, kde investovali do projektu na výstavby chodníků a část stavby už rozjeli. Kvůli zrušení páté výzvy se město obrátí na soud.

„Já doufám, že šance máme vysoké, ale také doufám, že náš projekt bude novými hodnotiteli hodnocen stejně kladně jako starými hodnotiteli a že dotaci v září dostaneme. Kdybychom ji v září nedostali, myslím si, že je důležité, abychom měli uděláno podání k soudu na zneplatnění rozhodnutí,“ řekl starosta Milan Třebín.

O dalších, i právních krocích, budou ještě tento týden jednat i v Klatovech, kde museli přerušit například projekt Klatovské katakomby 2010 nebo opravu kostela.

Starosta Rudolf Salvetr tak bude chtít peníze na opravy významných památek z krajského rozpočtu: „My jsme byli osloveni, zda se přidáme k případným žalobám. Pochopitelně, vůbec nejlepší by bylo, kdyby po přebudování jsme se dozvěděli, že jsme byli i tak úspěšní. Pokud ne, budeme hledat jiné cesty, a to cesty zejména krajské.“

Biskupství žádá pravidla

Českobudějovické biskupství už žalobu podalo. Generální vikář Adolf Pintíř Radiožurnálu řekl, že teď se na něj obrací obce i soukromí podnikatelé a zvažují, že se k žalobě na regionální radu Jihozápad přidají:

„Takovéhle skutečnosti jako je rozdělování dotací, musí podléhat nejen nějaké kontrole takové abstraktní, ale že musí odpovídat právnímu řádu. Že to není nějaký politický akt. Tak to bylo, že se zavolalo a řeklo se: soudruhu na sekretariátě, hele, přimluv se támhle, nebo tadyhle. Na to jsme byli zvyklí. A za těch 20 let jsme si neodvykli,“ konstatoval Pintíř.

Pokud Krajský soud žalobu zamítne, chce se biskupství odvolat k evropským institucím.

Situací kolem programu Jihozápad se zabývá i Svaz měst a obcí. Strakonický starosta Pavel Vondrys, který ve svazu měst zastupuje jihočeské starosty, rozhořčení kolegů chápe a nevylučuje, že jejich finanční ztráty nakonec bude posuzovat soud.

Sám ale v tuto chvíli neví, zda se lze žalobou kompenzace vynaložených peněz domoci: „Dovedu si představit, že skutečně budou vznikat problémy, které budou mít ve svém důsledku obrovské škody. A ty škody by měl někdo zaplatit. Kdo je zaplatí, tom možná bude v některých případech rozhodovat soud,“ předpověděl Vondrys.

Peníze se zpozdí

O tom, že by celá pátá výzva mohla být anulována, mluvili v minulosti politici jako o krajním řešení. Teď je jasné, že k penězům z evropských fondů se žadatelé - a to jen v případě, že jejich žádosti znovu uspějí, dostanou za několik měsíců.

Podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly ale žádné jiné řešení už nezbylo: „Je to jediná varianta, kterou dnes po našem dotazu pan ministr Janota doporučuje. On už nehovoří o nějakých bezproblémových projektech,on doporučuje přebudovat celou pátou výzvu.“

Kvůli podezřelým okolnostem s přidělováním evropských dotací v Jihočeském a Plzeňském kraji padla už tři obvinění.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme