USA a Čína obnoví vojenskou spolupráci. I kvůli korejské krizi

Čína přestala bojkotovat vojenskou spolupráci se Spojenými státy. O situaci na Korejském poloostrově a o plánovaném cvičení ve Východní Asii jednají v Pekingu představitelé armád obou velmocí. Peking přerušil kontakty s Pentagonem na protest proti plánovanému prodeji amerických zbraní Tchajwanu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský Land Rover Defender 110

Vojenský Land Rover Defender 110 | Foto: 601. skupina speciálních sil

Velitel amerických jednotek v Pacifiku, admirál Robert Willard a zástupce náčelníka generálního štábu ČLA Ma Siao-tchien se scházejí v době eskalace napětí na Korejském poloostrově, kdy Severní Korea hrozí novým konfliktem a Washington na druhé straně vyjadřuje plnou vojenskou podporu Soulu.

Podle expertů právě tato krize přispěla k obnovení rozhovorů mezi ozbrojenými silami Číny a USA. Jak Peking, tak i Washington mají zájem na zachování stability i míru v regionu. Obě strany navíc chtějí do budoucna vyloučit jakékoli incidenty a předejít nedorozumění v případě plánovaných vojenských cvičení včetně manévrů Američanů s Japonci a Jihokorejci.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme