V Jizerských horách mají dva nové rybí přechody

Na dvou jizerskohorských potocích u Hejnic a v Bílém Potoce na Frýdlantsku mají od dneška rybí přechody, které umožňují rybám přirozenou migraci. Díky nim by mělo být v těchto potocích více druhů ryb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horský potok

Horský potok | Foto: Martin Lejsal

„Rybí přechod je vlastně ekologická stavba, jejíž účelem je překonat výškový rozdíl, který tvoří migrační překážku v toku – může to být jez malé vodní elektrárny či hráz vodní nádrže. Rybí přechod prostě spojí horní vodu – třeba hladinu nádrže se spodní vodou,“ přiblížil v Ozvěnách dne Kamil Farský ze správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

Lesy České republiky ve spolupráci s CHKO Jizerské hory postavily rybí přechody na Malém sloupském a Bílém potoce. Stálo je to milion tři sta tisíc korun. Přechody umožní rybám volné proplouvání za potravou a migraci na trdliště, tedy na místa, kde se mohou rozmnožovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rybích přechodech v Jizerských horách informovali v Ozvěnách dne redaktorka Ivana Bernáthová a Kamil Farský z CHKO Jizerské hory.

„Oba rybí přechody jsou přijatelně prostupné prakticky pro všechny zde žijící druhy ryb v různých vývojových stádiích a také pro druhy jiných vodních živočichů,“ upřesňuje Zbyněk Boublík z Lesů ČR. CHKO Jizerské hory vytipovala místa, kde je třeba ohrožené druhy ryb chránit. Jedná se třeba o mihuli potoční nebo střevli potoční.

Podle Farského jsou rybí přechody jakousi kompenzací újmy, která vznikla vytvořením migrační překážky v toku. „Migrační překážky totiž fragmentují tok a ryby nejsou svými přirozenými plovacími schopnostmi schopny osídlit vyšší partie v toku. Takže toto umožní, aby překážku obepluly a mohly se vytřít a kolonizovat a osadit vyšší úsek toku,“ uvedl.

„Samozřejmě prioritnější je stavět rybí přechody na páteřních tocích prvního řádu. Například na toku Labe, které je napojené na moře, je ta účinnost vyšší. V Jizerských horách je nižší, nicméně i zde se vyplatí,“ řekl Farský. Dodal, že prováděný monitoring potvrdil výskyt ryb prakticky ve všech komůrkách rybího přechodu.

Ivana Bernáthová, Katarína Brezovská, Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme