Nová maďarská vláda slibuje milion pracovních míst

V Maďarsku začíná významný týden pro příští vládu strany Fidesz. Ta v parlamentu po nedávných volbách drží ústavní většinu. Dnes a zítra je v parlamentu na řadě rozprava o vládním programu, výbory si pak vyslechnou kandidáty na jednotlivé ministerské posty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť - Královský palác (levý břeh Dunaje, Budín)

Budapešť - Královský palác (levý břeh Dunaje, Budín) | Foto: europa.eu

V sobotu pak složí nová vláda slib a Viktor Orbán má být uveden do premiérské funkce.

„Vláda se chce přednostně starat o pět oblastí: práce, domov, rodina, zdraví a pořádek. Mimo jiné plánuje vytvořit milion pracovních míst za příštích deset let. Chce vrátit dřívější systém rodinných přídavků. A to jen rodinám, jejichž děti opravdu chodí do školy. Do zdravotnictví plánuje vládní program nalít ještě více peněz,“ vyjmenoval základní body programu spolupracovník Českého rozhlasu v Maďarsku Gregor Martin Papucsek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gregor Martin Papucsek hovořil na Rádiu Česko o programu nové maďarské vlády

Nový kabinet by také například chtěl zavést na základní škole hodinu tělocviku každý den. V hospodářské sféře plánuje důraznější vystupování proti nadnárodním řetězcům a více podporovat domácí značky.

Klíčovým bodem je také tzv. pořádek. V plánu je vyslat do ulic tři a půl tisíce nových policistů. Návrh vládního programu má pětaosmdesát stran a je možné si ho přečíst na internetu.

Analytici: Klišé a nic konkrétního

Analytiky v Maďarsku však plán nové vlády vůbec nepřesvědčil.

„Většině analytiků chybí konkrétní věci, jejichž nesplnění by mohla opozice vládě vyčítat. Fidesz je ale velmi opatrný a nechce hlavně slibovat žádná čísla, zejména v oblasti snižování daní. Slíbil, že se budou daně snižovat, ale ne v jaké míře. Analytici se tak spíše domnívají, že vládní program je sbírkou klišé a předvolebních projevů,“ pokračoval Papucsek.

Dnes budou ministři nové vlády odpovídat na dotazy parlamentních výborů. Noý kabinet má ministrů netradičně málo - jen osm.

„To je ale jen věc organizace. Vrcholové ministerstvo národních zdrojů například v sobě zahrnuje školství, zdravotnictví, sociální věci, kulturu. Jednotlivé oblasti budou mít na starosti vládní tajemníci, tedy ne ministři. Bude jich více než třicet. Klasické zůstane jen ministerstvo zahraničních věcí a vnitra,“ dodal spolupracovník v Maďarsku.

Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme