Objevy a události týdne č. 21

23. květen 2010

Žabí panika v Číně, plejtvákovec návštěvou ve Středomoří, „mořský had“ na pobřeží Švédska, bortící se Koloseum, první „expedice“ na Mars.

V čínském Nankingu vypukla „žabí“ panika. Okolí jezera Ťiang-nin zaplavily desetitisíce žabek, což u místních obyvatel vyvolalo obavy z blížícího se zemětřesení. Velká migrace žab prý totiž předcházela před dvěma lety i mohutným otřesům v provincii S‘-čchuan. Podle vědců je ale žabí stěhování v tuto dobu zcela přirozeným jevem. Navíc – k poslednímu zemětřesení v Nankingu došlo před více než 1450 lety.

Ve Středomoří se zjevil nečekaný host – plejtvákovec šedý. Tento kytovec, kterého zpozorovali u izraelských břehů, žije takřka výhradně v Tichém oceánu. Vědci se domnívají, že zabloudil Beringovou úžinou do Arktidy. Dostal se příliš na sever a při návratu na jih omylem zaplul do Atlantiku. Tam pak, jak byl zvyklý, prostě zahnul „doleva“. Místo Kalifornského zálivu se tak nedopatřením ocitl ve Středozemním moři.

Na západním pobřeží Švédska, u obce Bovallstrand, vyplavilo moře víc než třímetrový exemplář hlístouna červenohřívého, kterému se anglicky říká „král sleďů“. Ve skutečnosti nemá se sledi nic společného. Je to nejdelší známá kostnatá ryba; její hubené tělo může dorůst až do jedenácti metrů a předpokládá se, že právě pozorování hlístounů mohlo být zdrojem námořnických báchorek o mořském hadovi.

Antické památky v Římě se drolí a rozpadají přímo před očima. V březnu se zřítila část stropu Zlatého domu císaře Nerona a nedávno spadly tři velké kusy malty z památky nejslavnější – římského Kolosea. Nezadržela je ani ochranná síť. Podle odborníků potřebují antické památky, vystavené povětrnostním vlivům, urychlenou opravu a konzervaci. S Koloseem by se mělo začít už v červnu. Budou-li peníze.

Francouz, Číňan, Ital kolumbijského původu a dva Rusové. Tak bude vypadat posádka „kosmické lodi“, která se 3. června vydá na simulovanou cestu k Marsu. Dobrovolníci stráví rok a půl v komplexu kabin moskevského Institutu lékařsko-biologických problémů, aby vyzkoušeli vliv izolace a stísněného prostředí na tělesný a duševní stav astronautů. Čeká je i simulované přistání a výstup na povrch Marsu.

Pramen: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 21/2010, 22. - 28. května.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio