Jak zvelebit čápům hnízdo

28. květen 2010

Zajeli jsme do Soběslavi, kde na vrcholu pivovarského komína sedí mohutné čapí hnízdo. To přidělává vrásky na čele jak ochráncům přírody, tak i místním radním. Proč? To jsme se dozvěděli od reportéra Jana Kopřivy.

Pivovarský komín v Soběslavi už zase obývají čápi. Na stejné místo se tito elegantní opeřenci vracejí už několik desetiletí.

„Do Soběslavi čápi přilétají už tradičně, a jsme za to rádi, jsou to významní obyvatelé města,“ říká soběslavský starosta Jindřich Bláha.

Čápi si každý rok hnízdo upravují, a tak není divu, že už dosahuje dvoumetrové výšky a stejný rozměr má i ve svém horním průměru. Přílišná hmotnost ale hnízdo nebezpečně vychyluje k jedné straně.

„My jsme se jim v letošním roce snažili zpříjemnit jejich pobyt úpravou hnízda. To hnízdo je za léta používání příliš navýšené a nahnuté, takže hrozí pádem a mohlo by dojít i ke zranění osob, které se pohybují kolem komína.“

Město proto ještě před příletem čápů zorganizovalo velkou akci na rekonstrukci hnízda. Už jenom dostat se pod komín s výsuvným žebříkem nebylo snadné, protože do areálu pivovaru se vjíždí nízkou branou, pod kterou příliš vysoké auto nemá šanci projet. Nakonec pomohli hasiči. Práce samotné se ujali ochránci přírody z Plzně. Snaha všech zúčastněných nakonec ale vyšla na prázdno.

„Vzhledem ke klimatickým podmínkám se nám čapí hnízdo upravit nepodařilo, protože bylo zmrzlé.“

Odborníci uvažovali i o záložní variantě – vylézt vnitřkem komína po stupačkách a hnízdo opravit odspodu. Jak se ale ukázalo, přístup do komína je zazděný a zavalený sutí. Ornitologové navíc zjistili, že do hnízda je atypicky vpletená tyč hromosvodu.

„Nešlo to jednoduchým způsobem provést, tak jsme se domluvili, že hnízdo opravíme až po odletu čápů. Hnízdo bude upravovat odborník z Plzně a techniku zapůjčí opět hasiči.“

Spustit audio