Britská vláda představila svůj reformní program

Britská královna Alžběta II. představila v parlamentu vládní program na příští rok. Tradiční byl v tom, že královna takovou řeč pronáší po každém nástupu vlády k moci. Netradiční proto, že šlo o program koaliční vlády, kterou Británie 65 let neměla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedním ze symbolů britského hlavního města je věž s hodinami Big Ben

Jedním ze symbolů britského hlavního města je věž s hodinami Big Ben | Foto: European Commission Audiovisual service

„Má vláda se bude snažit vybudovat silnou a spravedlivou společnost. Hodlá zreformovat sektor veřejných služeb a podporovat smysl pro zodpovědnost jak jednotlivců, tak společnosti.“ uvedla královna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řeč britské královny Alžběty II. v parlamentu sledoval i spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka.

Změnou oproti předchozímu období labouristických vlád je i parlamentní hlasování o klíčových evropských smlouvách. „Tento parlament a britský lid se vyjádří ke všem případným návrhům na transfer pravomocí na Evropskou unii,“ citovala z vládního programu královna.

Vláda připravila i změnu volebního zákona

K nejdůležitějším cílům koaliční vlády konzervativců a liberálních demokratů patří zrušení britské obdoby občanských průkazů, právo rodičů zřizovat státní školy, reforma policie a referendum o změně volebního systému.

„Hlavní změna bude spočívat v tom, že jakkoliv zůstane zachován většinový systém, tedy bude se volit jeden poslanec v relativně malých obvodech, tak by voliči měli mít nově příležitost dávat ještě alternativní nebo dodatečný hlas kandidátovi, o kterém si myslí, že je druhý nejlepší,“ popisuje návrh nového volebního zákona spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka.

Alternativní hlasy se potom budou přičítat k těm prvním a do parlamentu se dostane ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu všech hlasů.

„Součástí ohlášených legislativních změn bude také vytvoření nezávislého institutu pro předpověď hospodářského růstu. Konzervativci chtějí vyjmout z pravomocí vlády nastavování údajů o příštích hospodářských růstech, které velice často byly nastaveny příliš optimisticky a vedly k hlubokém schodku veřejných financí,“ vysvětluje Kytka.

Britská vláda musí šetřit

Nová vláda už včera oznámila, že státní rozpočet bude nižší o šest miliard a dvě stě milionů liber. Šetřit se má především ve veřejném sektoru.

„Pokud jde o strukturu ohlášených škrtů, tak z jednotlivých položek vyčnívají škrty pro ministerstvo průmyslu a obchodu. Tam chce koaliční vláda ušetřit až 800 milionů liber především škrtáním dotací pro rozvojové agentury v bohatších částech Anglie na jihu a jihovýchodě a přezkoumáním současných zakázek, pokud jde o komerční a nezávislé dodavatele,“ popisuje úspory Kytka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Program koaliční britské vlády v Ozvěnách dne představil spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně Ivan Kytka.

„Další škrty půjdou napříč celou vládou. Jeden z výrazných škrtů se má například týkat současného rozpočtu pro vysoké školy, místo plánovaných 20 tisíc nových míst pro vysokoškoláky bude koaliční vláda financovat pouze deset tisíc míst,“ dodává spolupracovník Českého rozhlasu v Londýně.

Tyto škrty jsou však pouze úvodem úsporných opatřeních. Hlavní úsporný balíček přijde zhruba za měsíc až bude britská vláda oznamovat nouzový rozpočet.

Martina Mašková, Ivan Kytka, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme