Facebook začíná usilovat o větší ochranu soukromí

Zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg v deníku Washington Post přiznal, že pokud jde o současný stav ochrany soukromí na této síti, přestřelil. Současně slíbil, že možnosti ochrany soukromí brzy změní. Chce tak uklidnit některé uživatele z rostoucí skupiny, která chce Facebook 31. května opustit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Facebook jako nástroj marketingu se zaměřili výzkumníci z Rice University (na snímku Utpal Dholakia)

Na Facebook jako nástroj marketingu se zaměřili výzkumníci z Rice University (na snímku Utpal Dholakia) | Foto: Rice University

Zuckerberg totiž koncem minulého roku změnil standardní nastavení ochrany osobních údajů na Facebooku tak, aby je mohl vidět širší okruh lidí. A to se mnoha lidem nelíbí. Podle koordinátora projektu Saferinternet.cz Pavla Vichtery jsou tyto obavy uživatelů oprávněné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Facebook začíná usilovat o větší ochranu soukromí uživatelů.Hostem Rádia Česko byl koordinátor projektu Saferinternet.cz Pavel Vichtera.

„Technologie služeb sociálních sítí jsou natolik nové, že jejich provozovatelé nedokáží odhadnou určitou míru spokojenosti svých klientů a velmi vehementně obhajují svoje podnikatelské zájmy,“ uvedl na Rádiu Česko.

Facebook zpřístupnil data třetím stranám

Minulý měsíc postoupil Facebook v oblasti kontroly citlivých údajů ještě o krok dál, protože zpřístupnil data ze sociální sítě třetím stranám, tedy například reklamním nebo PR společnostem.

„Facebook začal bez vědomí uživatelů k jejich vyplněným profilům přiřazovat facebookovské stránky, které se k tomu určitému profilu hodí. Když pak někdo navštívil stránku sítě, která něco propaguje, tak uviděl i osobní údaje neznámých uživatelů, případně i své. Na druhou stranu uživatelé Facebooku souhlasí, že jejich údaje mohou být poskytnuty třetím stranám,“ vysvětlil Vichtera.

Co se týče zabezpečení citlivých dat na dalších sociálních sítích na internetu, jsou podle něj na tom velmi podobně jako Facebook. „Provozovatelé hledají schizofrenní cestu jak na jedné straně vyhovět komfortu uživatelů internetu a ochránit jejich osobní data a na druhou stranu jejich maximum zpřístupnit pro komerční a reklamní účely,“ uvedl.

Uživatelé sociálních sítí musí být opatrní

Upozornil, že uživatelé, kteří používají sociální sítě, by si měli velmi podrobně přečíst podmínky a prostudovat nastavení profilu. Upozornil také na úskalí při používání fotografii na Facebooku.

„Všeobecně platí to, že nemůžete bez vědomí osoby, která je zobrazena na fotografii, tuto fotografii použít a zveřejnit. Mnoho uživatelů Facebooku vystavuje fotografie, na kterých nejsou sami, ale třeba s přáteli, které ale nepožádají o povolení ke zveřejnění,“ vysvětlil.

Vichtera však také zdůraznil, že sociální sítě mají velký význam pro komunikace mezi lidmi. Připomněl, že byly využívány například při současných povodních v Česko nebo Polsku. „Nebo v Indii v jednom městě je místní policie používá, aby informovala své občany o dopravní situaci,“ dodal.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme