Že 'soccer' v USA není moc populární? Omyl!

Představte si, že jdete na přípravný zápas českých volejbalistů nebo házenkářů a kolem vás sedí na stadionu 35 tisíc dalších diváků. Zhruba tak se dá totiž vnímat předpokládaná návštěva na fotbalovém utkání Česko - Spojené státy v Hartfordu. I když Soccer, jak se za Atlantikem fotbalu říká, je v žebříčku popularity v Americe stále daleko za mnohem oblíbenějšími kolektivní sporty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luboš Kubík (vpravo) u americké reprezentace

Luboš Kubík (vpravo) u americké reprezentace | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Je to velmi populární hra, v žebříčku hned za typicky americkými sporty americkým fotbalem, baseballem, basketbalem a ledním hokejem, ty jsou u nás větší, no a pak je soccer, který hraje 18 milionu lidí. Registrovaných fotbalistů máme 4 miliony," říká David Appelgate z americké soccerové asociace.

Jeho slova doplňuje William Kuhns z Major League Soccer: „Na nejvyšší soutěž chodí od jejího vzniku stále víc lidí. Minulý rok to bylo v průměru okolo sedmnácti tisíc diváků, letos je to zatím hodně podobné, největší návštěvy mají v Seattlu, okolo 25 tisíc, hodně lidí, 20 tisíc na každý zápas, chodí na fotbal i v Torontu," říká Kuhns.

Přehrát

00:00 / 00:00

Že 'soccer' v USA není moc populární? Omyl!

Zatímco lize pomáhají příchody hvězdných fotbalistů z Evropy typu Davida Beckhama nebo předsezónní campy velkoklubů, reprezentaci připočítávají kladné body poslední výsledky národního týmu.

Podle Luboše Kubíka, který je jako specialista na evropský fotbal v realizačním týmu hlavního kouče Boba Bredleyho, podpořilo vlnu euforie také loňské vítězství nad Španěly na světovém poháru, kterým Američané soupeři překazili rekordní zápis v podobě 36-ti zápasů bez porážky: „Španěly za tu dobu nikdo neporazil, takže to určitě zvuk má. Ohlas tady opravdu byl," říká Luboš Kubík.

Američané budou mít na MS nejvíc fanoušků

Americká reprezentace nechybí na světovém šampionátu od roku 1990, letos ji jede povzbudit do Jižní Afriky přes 100 tisíc fanoušků, takže budou Američané vůbec nejpočetnější skupinou zahraničních návštěvníků Mistrovství světa. A dost jich bude v hledišti také na přípravném zápase s českou reprezentací.

David Applegate z americké soccerové federace to může potvrdit: „Máme prodáno 30 tisíc vstupenek, zbylých 5 tisíc jsme ještě dali na pokladny, takže doufáme, že bude vyprodáno," přeje si.

Jaroslav Plašil, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme