Loni se ztratilo přes osm a půl tisíce dětí

Z policejních statistik vyplývá, že v Česku se za uplynulý rok ztratilo přes osm a půl tisíce dětí. Desítky z nich jsou pohřešovány dodnes. A další tisíce přibyly v uplynulých měsících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti

Děti | Foto: visitsouthbank.com.au

Podle ředitelky Nadace Naše dítě Zuzany Baudyšové jsou dvě třetiny pohřešovaných dětí útěkáři z domova nebo z výchovných ústavů. Další část pohřešovaných, po kterých policie pátrá jsou děti, které jsou vzájemně unášeny rodiči.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pohřešovaných dětech debatovaly ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová a ředitelka odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Jitka Gjuričová

„Nejčastěji jsou pohřešovány děti ve věku teenagerů, kteří hledají vlastní identitu,“ uvedla Baudyšová. Tyto děti se pak dostávají do situace, kdy nemají prostředky na jídlo a oblečení a vypadnou z jakékoli sociální sítě.

„Velmi často se pak vytvářejí party dětí, které se shromažďují například na nádražích a často se jednak stávají oběťmi trestné činnosti nebo se trestné činnosti samy dopouštějí,“ dodala Jitka Gjuričová, která vede odbor prevence kriminality na ministerstvu vnitra.

Děti v nesnázích mohou zavolat na Linku bezpečí na číslo 116 111. Linka je bezplatná a je k dispozici 24 hodin denně. Děti se na ni mohou obracet zcela anonymně. Je jim k dispozici také chat a emailová poradna.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme