Kulturní instituce chtějí kvůli loterijnímu zákonu pomoc od ministerstva

Desítky státních příspěvkových organizací s napětím čekají na rozhodnutí českého prezidenta Václava Klause kvůli novému znění loterijního zákona. Novela, kterou odsouhlasili poslanci i senátoři, jim oproti minulým letům neumožňuje žádat o příspěvek ze sázení a hazardu. Do příštího týdne by se měl Klaus rozhodnout, jestli normu vetuje, nebo ji podepíše.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo

Národní divadlo | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Jestli prezident republiky Václav Klaus novelu podepíše, přijdeme pro tento rok o sedm milionů, říká ředitel Národního divadla Praha Ondřej Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kulturní instituce chtějí kvůli loterijnímu zákonu pomoc od ministerstva

„My víme ze zkušeností z Evropy, že právě loterijní společnosti jsou velmi významným donátorem kulturních organizací a kulturních podniků,“ podotýká Černý.

Mluvčí pražské Národní galerie Petra Jungwirthová Českému rozhlasu potvrdila, že galerii bude v roce 2010 v rozpočtu chybět tři a půl milionu korun. Aby nemuseli rušit naplánované výstavy, ušetří peníze nejspíš na vydávání katalogů k expozicím.

O peníze přijde také brněnské Národní divadlo, Správa pražského hradu, Národní muzeum Praha nebo Česká filharmonie. Také tyto organizace budou muset najít náhradní zdroje.

Pokladna je prázdná, vzkazuje ministr

Instituce, které zřizuje ministerstvo kultury, by chtěly o mimořádnou dotaci požádat právě tento resort, ale jeho šéf Václav Riedlbauch jim vzkazuje: pokladna je skoro prázdná.

„Změna znamená, že tyto věci musí jít přes obce nebo kraje. To znamená, že ředitelé příspěvkových organizací jsou dneska zneklidněni, jak to ve skutečnosti bude. Truhla není plná, tam by se musely vymetat nějaké zbytečky,“ říká Riedlbauch.

Organizace, které spravuje město, se mohou s žádostí o dotaci obrátit zase tam. „Třeba brněnské divadlo je zřizované městem a za podpory kraje,“ dodává ministr.

Když ale Český rozhlas u starostů některých obcí zjišťoval, jestli by v rozpočtu města našly peníze na příspěvek pro tamní divadlo, galerii nebo orchestr, odpověděli, že velmi složitě a že rozpočet mají pevně daný.

Novela posiluje pravomoci měst

To, že novela má slabá místa, si uvědomuje i senátor za ČSSD Karel Kapoun: „To je ta druhá stránka věci, méně příjemná, že z hlediska znění novely se zbytečně zužuje okruh příjemců peněz.“

Návrh změny loterijního zákona předložili právě zástupci sociální demokracie. Senátor Kapoun dodal, že jestli novelu prezident nepodepíše, celé několikaleté úsilí o lepší loterijní zákon vyzní do prázdna.

Novela ovlivní rozpočty všech státních příspěvkových organizací, včetně nemocnic, zdravotních ústavů nebo škol, na druhou stranu ale výrazně posiluje pravomoci měst. Ta by měla rozhodovat, kam dovolí umístit automaty a v jakém počtu a do jaké míry ve městě povolí hazardní hry.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme