Z Letohradu do Žamberka mohou vyrazit lidé po nové cyklostezce

Region Orlicko a Kralicko je ideální pro jízdu na kole. Cyklostezky tu rostou jako houby po dešti. Ode dneška například můžou cyklisté bezpečně dojet z Letohradu do Žamberka. Další plán, spojit Letohrad s Králíky, ale zatím padl, a to kvůli odporu místních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terénní cyklistika - ilustrační foto

Terénní cyklistika - ilustrační foto | Foto: Comstock Images

Z letohradu do Žamberka je to pět kilometrů. Denně tudy jezdí stovky lidí. „Tam je čilý pohyb lidí jednak do zaměstnání, jednak do škol,“ říká předseda svazku obcí Orlicko Miroslav Vágner a dodává, že cyklostezka mohla vzniknout hlavně díky lidem z Lukavice, kudy prochází.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vznik nové cyklostezky sledovala Drahomíra Bačkorová.

„Oni nám vyšli vstříc. Myslím si, že vybudovat stezku není takový problém, jako zajistit majetkové vypořádání s vlastníky,“ poznamenal Vágner.

To se bohužel nepodařilo při přípravě další cyklotrasy. A to z Letohradu do Králík. Proti se totiž poměrně překvapivě lidé z obce Verměřovice, kde měla stezka vést mezi rodinnými domky.

„Obavu měli ze zvýšení kriminality a že by se tam zvýšil provoz,“ podotkl Vágner, který postoj občanů nechápe. Podle něj může cykloturistika obcím jen pomoci. „Určitě to je nemalá propagace obce. Lidé by se sem určitě vraceli.“

Cyklostezka mezi Letohradem a Žamberkem přišla na třicet šest milionů korun. Velkou část platila Evropská unie.

Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme