Kučera: Český fotbal byl v přechodové fázi

Češi zdolali Američany ve fotbale 4:2. Je to jejich první výhra pod vedením trenéra Bílka. Na přátelský zápas se sjely desetitisíce amerických fanoušků a také hrstka Čechů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českomoravský fotbalový svaz

Českomoravský fotbalový svaz | Foto: fotbal.cz

Přípravný turnaj ve Spojených státech zhodnotil pro Rádio Česko také první místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Dalibor Kučera, který shledal americkou misi českého týmu jako veskrze pozitivní záležitost. Podle Kučery nově tvořící se mužstvo potřebuje takovou konfrontaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi zdolali Američany ve fotbale 4:2. Podrobněji zpravodaj ve Spojených státech Vít Pohanka. Přípravný turnaj hodnotí místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Dalibor Kučera.

„Naše nově vznikající mužstvo bylo dostatečně prověřeno a konfrontováno. Změřilo síly s Tureckem, které dlouhodobě patří k špičkovým evropským celkům. Dále pak sehrálo velmi kvalitní duel s mužstvem USA, které postoupilo na nadcházející MS 2010 v Jihoafrické republice. Právě podobné prověrky jsou pro českou reprezentaci velice důležité,“ řekl Kučera Rádiu Česko.

Na reprezentaci se podepsalo někdejší klima v českém fotbale

Česká reprezentace na rozdíl od americké na závěrečný turnaj v MS v JAR nepostoupila. Navzdory dnešnímu vítězství navíc nejsou její poslední výsledky příliš lichotivé, a to ani pod trenérem Michalem Bílkem. Podle Kučery je to způsobeno hned několika faktory.

„Situace v českém fotbale byla v minulém období dlouhodobě složitá, rozhádaná a nesourodá. To se přeneslo i do atmosféry kolem reprezentačního výběru a následnou neúspěšnou kvalifikaci na MS. Výsledky pod trenérem Bílkem nelze tak brzy objektivně hodnotit. Tým se nachází v přechodové fázi, s tím korespondují i výsledky,“ uvedl Kučera a dodal:

„Zápas s USA poukázal na to, že zmíněná fáze končí a výsledky národního týmu budou mít vzestupnou tendenci.“

V souvislosti s nominací některých hráčů v minulosti vyvstávali spekulace, že na reprezentaci nemají, respektive jejich výkonnost v klubech není adekvátní reprezentaci. Někteří z nich dokonce nehráli pravidelně ligové soutěže a spekulovalo se rovněž o tom, že jsou do národního takříkajíc tlačeni prostřednictvím svých agentů a manažerů. Aktuálně ale podle Kučery tato situace rozhodně nepanuje.

„Jsem přesvědčený o tom, že Michal Bílek chtěl a chce nominovat ty nejlepší hráče, které máme. Pro soustředění v USA ale řešil 11 omluvenek, když 9 hráčů se omluvilo kvůli zdravotním důvodům, 2 pak kvůli neodkladným povinnostem v klubech. Je logické, že agenti a manažeři se snaží své svěřence preferovat, ale trenér Bílek najisto takovýmto tlakům nepodléhá a nominaci tvoří právě podle kvality hráčů,“ vysvětluje první místopředseda ČMFS.

Poučení z chyb minulých

Podle Kučery je aktuálně pro český fotbal, potažmo pro národní tým určující úspěch v následujících kvalifikacích na mistrovství Evropy, následně pak na příští MS.

„Je třeba se zkonsolidovat a poučit se z chyb minulých. Především je důležité najít sebevědomí a herní styl, s kterým se reprezentace stane konkurenceschopná. Věřím, že český fotbal je na vzestupné vlně a na příštích mistrovství nebude chybět,“ domnívá se Kučera.

Právě v souvislosti s budoucností českého fotbalu se mluví o tom, že jeho velkou slabinou je práce s mládeží. To souvisí i se zapracováváním mladých hráčů do reprezentačního výběru.

„Reprezentační záležitosti jsou kompletně v gesci předsedy svazu Ivana Haška. V souvislosti s mládeží svaz navázal spolupráci s Dušanem Fitzelem, což je odborník na slovo vzatý. Právě spolupráce Haška, Fitzela, Vladimíra Šmicera a trenéra Bílka bude ku prospěchu věci a zajistí, že provázanost reprezentace s mládeží bude fungovat,“ uvedl Kučera a dodal:

„Největší problém spatřuji v tom, že mladí hráči často odcházejí do zahraničí nepřipravení. Je to spíše ekonomická záležitost, která právě takové obchody určuje, nicméně lze zapracovat na tom, aby i tato přestupová politika byla lepší.“

Alena Adamcová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme