James Cameron: Mars ve 3D

27. květen 2010

James Cameron je režisérem úspěšných velkofilmů, ale také fanouškem výzkumu kosmu a podmořských hlubin. K výzkumu teď přispěje i aktivně. Jeho příštím filmařským počinem totiž bude natáčení 3D záběrů na povrchu Marsu.

Veřejnost zná filmaře Jamese Camerona jako režiséra úspěšných velkofilmů (Titanic, 3D Avatar, Aliens, Terminátor) a také jako fanouška výzkumu kosmu a podmořských hlubin (dokument Aliens of the Deep). Nyní k tomuto výzkumu přispěje i aktivně. Jeho příštím významným filmařským počinem bude totiž natáčení 3D záběrů přímo na povrchu Marsu.

Postarají se o to dvě speciální kamery, které budou umístěny na příštím automatickém vozidle NASA. To odstartuje k Marsu v říjnu roku 2011. Kamery byly z úsporných důvodů původně zjednodušeny, ale díky intervenci Jamese Camerona a díky jeho spolupráci s NASA nakonec na Mars poletí ve verzi, kdy ve dvojici budou moci natáčet prostorově.

Zmíněným vozidlem, které získalo přezdívku Curiosity, česky Zvědavost, je 900 kg těžká Mars Science Laboratory. Na povrch rudé planety bude mobilní laboratoř vysazena zhruba rok po svém startu, tedy koncem roku 2012. Jejím úkolem bude provádět asi zatím nejobsáhlejší a nejkomplexnější průzkum jiné planety v historii kosmonautiky.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/xqqBy7C8gyU&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/xqqBy7C8gyU&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Dvě zmíněné kamery konstruktéři umístí vedle sebe poměrně vysoko na hlavním stěžni vozidla, budou tedy moci natáčet panoramaticky. (Díky umístění na stěžni, anglicky mast, kamery získaly označení MastCam.) Záznam kamer bude mít kvalitu nižšího stupně vysokého rozlišení (1280x720 bodů neboli 720p) se snímkováním 10 obrázků za sekundu. Tento kamerový systém má v současné podobě dvě pevné ohniskové vzdálenosti (34 a 100 mm), ale díky Cameronovi se teď pracuje i na nové verzi, ve které budou kamery plynule zoomovat až do rozsahu 15:1, konkrétně od širokoúhlého ohniska (6,5 mm) až po polohu telefoto (100 mm). Původní kamery nemohly mít dvě stejně dlouhá ohniska, což je pro prostorové snímání nezbytné. Zoom a 3D režim sice nejsou nijak zvlášť důležité pro vědecké účely, ale filmař a filmový divák by byl bez nich ochuzen. Můžeme se tedy těšit na mimořádně kvalitní filmové záběry z povrchu Marsu.

Kamery vyvinula firma Malin Space Science Systems, která s NASA v této oblasti dlouhodobě spolupracuje.

Obrázek marsovského kráteru byl pořízen 28.1. 2008. Bezejmenný „usmívající se“ kráter má v průměru 3 kilometry.
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.