Sarančata v hejnech mají větší mozky

Zformování obrovského migrujícího hejna má vliv nejen na vzhled a chování sarančat. Podle nové studie je také učiní o něco chytřejšími.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saranče pustinná (Schistocerca gregaria)

Saranče pustinná (Schistocerca gregaria) | Foto: public domain, Adrian Pingstone

Saranče pustinná (Schistocerca gregaria), která obývá severní Afriku, Střední Východ a indický subkontinet, tráví většinu života samotářsky. Za určitých okolností se ale houfují do miliardových hejn, o jejichž ničivých náletech se zmiňuje i biblický Mojžíš. Solitérní sarančata a sarančata v hejnech se velice liší vzhledem i chováním a teprve moderní výzkumy dokázaly, že jde o stejný druh. Nejnovější studie z Cambridgeské univerzity ukazuje, že změna životního stylu zřejmě na sarančata klade tak velké „duševní nároky“, že se jejich mozek musí podstatně zvětšit.

Vědci zjistili, že mozek sarančat z hejn je o celých 30 % větší, než mozek solitérně žijících jedinců. Rozdíly jsou také v poměru velikostí jednotlivých částí mozku: u solitérních sarančat jsou větší oblasti, které zpracovávají vizuální a pachové informace. Mozku sarančat z hejn naproti tomu dominují oblasti spojené s učením a zpracováváním komplexních informací. Tyto změny sarančatům pravděpodobně umožňují přežít extrémní podmínky, ve kterých se nachází hejno migrující mezi kontinenty. Jednotlivci musí obstát v konkurenci milionů okolních sarančat i v neznámém prostředí, kde mohou být zcela nové a nepředvídané zdroje potravy.

Zdroj: University of Cambridge, Proceedings of the Royal Society B

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme