Asafa Powell: Bolt je výjimečný. S ním se mi běhá lépe

Atletický mítink Zlatá tretra Ostrava se kvapem blíží. A většina pozornosti se točí kolem světového rekordmana - sprintera Usaina Bolta. Kromě něj se ale divákům představí i druhá světová sprinterská superstar - Asafa Powell. Usain Bolt, Tyson Gay a Asafa Powell - to je v současné době trojice nejlepších sprinterů planety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jamajský sprinter Asafa Powell před atletickým mítinkem Zlatá tretra

Jamajský sprinter Asafa Powell před atletickým mítinkem Zlatá tretra | Zdroj: ČTK

Před pěti lety si Asafa Powell v chladu osmi stupňů celsia a časem 9,85 podmanil Ostravu, aby o pár dnů později dobyl světovým rekordem i celý svět.

Přehrát

00:00 / 00:00

DRž atletika Tretra-Asafa Powell.mp3

O pět let později mu však patří nevděčná role ve světové atletice. Za fenoménem Usaina Bolta žije tak trochu ve stínu. I proto, že toho mají dost společného. Jamajským občanstvím a čistou sportovní rivalitou to vše začíná.

„Ne, nejsem naštvaný, že kam přijdu, tam se mě lidé ptají na Usaina. Už jsem si na to zvykl a je to podle mě i přirozené. Usain je totiž výjimečný. A vsadím se, že na to stejné se všichni ptají i Tysona Gaye, když někam přijede. Prostě pořád se to točí mezi námi dokola,“ popisoval Asafa Powell.

Dvoustovka není moje trať, říká Powell

Tento sprinter je také posledním atletem, který dokázal Bolta porazit. Bylo to ve Stockholmu krátce před pekingskou olympiádou. Od té doby, tedy téměř dva roky, nikdo podobný kousek nepředvedl.

„Neměl by to být pro atleta žádný rozdíl běžet závod bez Usaina Bolta, anebo po jeho boku. Ale ten rozdíl tam je. Pocitově a taky v tom, že když jsem například favorit a je to nějaký lehčí běh, tak si můžu dovolit zvolnit, zpomalit, běžet uvolněněji, bez takového tlaku. Ale když jsme na trati já Usain nebo Tyson, tak nemůžu ani desetinu sekundy v ničem zaváhat, musím běžet stále naplno, soustředit se na celý běh, prostě není tam prostor na nic jiného,“ dodal Powell.

Usain Bolt | Foto: Getty Images, Image.net

Ani v Ostravě se členové vítězné jamajské štafety z poslední olympiády nepotkají na jedné trati. Zatímco Asafa Powell bude k vidění na hladké stovce, Usain Bolt poprvé v životě absolvuje třísetmetrovou trať. A to je jeden z rozdílů mezi oběma sprintery. Zatímco současný světový rekordman má svůj sprinterskou škálu širší, Asafa Powell běhá téměř výhradně pouze stovku.

„Ano, neběhám dvoustovku. Protože téměř pokaždé, když jsem to zkoušel, se něco stalo. Takže si myslím, že dvoustovka není pro mě. Ona mě prostě nemá moc ráda,“ uzavřel jamajský atlet.

Radim Sajbot, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme