Evropská unie zaplatí obnovu vily Tugendhat

Rekonstrukci jediné české moderní stavby v seznamu UNESCO - vily Tugendhat - uhradí především Evropská unie. Smlouvu o dotaci na 156 milionů korun dnes v Brně podepsali primátor města Roman Onderka a ministr kultury Václav Riedelbauch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vila Tugendhat

Vila Tugendhat | Foto: archinet.cz

„Ty peníze jsme z Evropy dostali proto, abychom nabídli něco, co tu před tím nebylo. Ale není to jenom pro nás, je to i pro lidi z Evropské unie, kteří se sem budou chodit učit, jak se obnovují památky.“ říká ministr.

Právě ministerstvo garantuje Bruselu správnost veškerých podkladů a dodržení podmínek. Ty jsou podle Riedlbaucha velmi přísné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Riedlbauch o obnově vily Tugendhat.mp3

Na jedné straně musí být maximálně zachována původní podoba vily včetně většiny materiálů, na druhé straně musí splňovat hlavní myšlenku operačního programu "Vracíme památky do života". Ve vile proto vznikne Studijní a dokumentační centrum.

„Je vždycky dobře, aby tu byl kromě města i partner, který toho bude potom využívat. Jsem rád, že to je například Vysoké učení technické, přes ně zase další vysoké školy z Evropy.“ chválí záměr Václav Riedelbauch.

Podle ministra bude obnovená vila Tugendhat cílem odborníků, zejména historiků architektury. „Ta vila má v sobě potenci být místem setkávání odborníků. Samozřejmě pro turisty – milovníky architektury, je to také ideální prostor.“

Ivan Holas, Petr Medek, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme