Slovenský parlament schválil zákon o ztrátě občanství

Slovenský parlament dnes schválil zákon, podle kterého budou občané Slovenska, kteří získají státní příslušnost jiného státu, přicházet až na výjimky o slovenské občanství. Je to odpověď maďarskému parlamentu, který nabízí maďarské občanství zahraničním Maďarům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národná rada Slovenskej republiky

Národná rada Slovenskej republiky | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Peter Zelizňák

Kvůli dvojímu občanství se vzájemné vztahy dostaly na nejhorší úroveň v moderní historii obou zemí a načasováním zákona Budapešť silně ovlivňuje předvolební kampaň na Slovensku.

Okamžitě po hlasovávání v maďarském parlamentu zasedla slovenská vláda, navrhla zákon o automatické ztrátě občanství, který slovenská národní rada během tří hodin schválila.

Nová norma uvádí, že lidé kteří požádají o maďarské občanství, okamžitě ztratí slovenské a následně přijdou o práci ve státní službě a zároveň ztratí aktivní i pasivní volební právo.

Rekordní rychlost při schvalování kritizují slovenští komentátoři jako záměrnou předvolební hysterii, která nemá žádné opodstatnění, protože maďarský zákon začne platit až od ledna příštího roku.

Vývoj slovensko-maďarských vztahů podrobně sleduje i český prezident Václav Klaus. V souvislosti s novým maďarským zákonem vyjádřil slovenskému velvyslanci v Praze Peteru Brňovi solidaritu a podporu slovenským opatřením.

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme