Rada ÚSTR vyhlásila konkurs na nového ředitele

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů vyhlásila výběrové řízení na nového ředitele ústavu. Úspěšný uchazeč nastoupí po odvolaném Jiřím Pernesovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav pro studium totalitních režimů

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Tomáš Adamec

Pernes vydržel v čele ústavu měsíc a půl. Jeho volba vyvolala rozruch poté co vyšlo najevo, že za socialismu navštěvoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu. V životopisu to neuvedl a hájil se tím, že to nepovažoval za důležité.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výběrové řízení bude přísnější, říká člen rady Ústavu Patrik Benda

Nové výběrové řízení už by mělo podobnou minulost uchazečů odhalit. Podle podmínek budou muset mít uchazeči magisterské vysokoškolské vzdělání s kvalifikací v historii, splnit musí také podmínku spolehlivosti a bezúhonnosti a musí umět anglicky.

„Především v rovině ústního pohovoru to určitě zpřísnit chceme, ale hlavně budeme vycházet z podrobného životopisu. Taky se chceme vyhnout výtce, že to děláme za zavřenými dveřmi. Takže kandidáti, kteří projdou prvním kolem, budou před tím druhým zveřejněni na internetových stránkách,“ vysvětlil člen rady Ústavu Patrik Benda.

„Diskutovali jsme o tom, jestli má kandidát uvádět i své členství ve společenských organizacích a shodli jsme se, že by to asi překračovalo zákon na ochranu osobních údajů. Nechali jsme to tedy tak, že má napsat v jakých byl politických stranách a necháme si víc času, abychom se poptali podrobněji,“ upřesnila další z radních Ústavu, novinářka Petruška Šustrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Členka rady Ústavu pro studium totalitních režimů Petruška Šustrová

V řadě podmínek Rada naopak slevila. „Například nepožadujeme už pět let praxe v řídící funkci, ale jen tři roky a pedagogická a vědecká činnost je jen výhodou, nikoli podmínkou,“ upřesnil Benda.

Petruška Šustrová poukázala na to, že lidé, kteří působili ve strukturách minulého režimu, jsou vždy nějakým způsobem zranitelní. Členové Rady proto budou sami iniciativně vyhledávat vhodné kandidáty, oslovovat je a přemlouvat, aby se přihlásili do výběrového řízení.

„Pro mě by byl ideálním kandidátem Jacques Rupnik, který prožil celý profesionální život v institucích demokratické země. Ten sem ale bohužel nechce,“ dodala Šustrová.

Nový ředitel by se měl funkce ujmout v polovině srpna.

Igor Maňour, Petr Medek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme