Pilotované lety na ISS bude zajišťovat Rusko

Raketoplán Atlantis dnes dosedl na kosmodrom Canaveral. Po dvaatřicáté a naposledy. Američané plánují vypravit do konce roku ještě dva zbývající stroje. Každý na jednu misi. Potom NASA věk raketoplánů definitivně uzavře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start raketoplánu Atlantis

Start raketoplánu Atlantis | Foto: NASA

Astronauti uskutečnili během poslední mise celkem tři výstupy do vesmíru, při kterých namontovali talířovou anténu, několik baterií a náhradní díly pro kanadské robotické rameno. Dále pak raketoplán vynesl na ISS ruský výzkumný modu Rosviet, což je jakési spojovací zařízením pro připojení raket Sojuz a Progress.

„Je to trocha ironie, protože když byl v roce 1985 uveden na své první misi raketoplán do provozu, byla jeho cílem výzvědná činnost namířená proti tehdejšímu Sovětskému svazu,“ řekl ve Stalo se dnes odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední vesmírný let raketoplánu Atlantis. Téma pro experta na kosmonautiku Tomáše Přibyla.

Dalším úkolem Atlantisu bylo připravit ISS na éru po raketoplánech. Podle Přibyla je zapotřebí stanici zajistit dopravu zejména náhradních dílů a dobitých akumulátorů. „Astronauté v rámci mise vyměnili některé akumulátory, které sice nebyly vybité, ale zastaralé,“ upřesnil Přibyl a dodal:

„Logistiku a zásobování bude mít po skončení éry raketoplánů na starosti Rusko, a to po velmi dlouhou dobu. Alespoň co se týče pilotovaných letů. Nicméně nákladní vesmírné lodě má i Evropa, Japonsko a nadále i USA. Zátěž dopravy se tedy rozdělí poměrně rovnoměrně.“

Raketoplány byly ekonomicky neefektivní

Podle Přibyla NASA končí s raketoplány hlavně s ekonomických důvodů, neboť náklady na jejich mise jsou neúměrné využití.

„NASA dosud musela platit provoz až 3000 montážních linek, které vyvíjely náhradní díly pro programy raketoplánů. To je ekonomicky velice neefektivní,“ uvedl expert na kosmonautiku.

Nyní se chce NASA soustředit převážně na vývoj komerčních kosmických lodí a intenzivní meziplanetární průzkum. Také proto hodlá navýšit svůj rozpočet o šest miliard dolarů „Zatím je ale vesmírná politika USA spíše vachrlatá. Obama totiž zrušil původně plánovaný program Constalation. Proti tomuto kroku se ale vzedmula velká vlna nevole, a to jak u veřejnosti, tak i na půdě kongresu. Není tedy zatím jednoznačné, jakým směrem se americký vesmírný program po skončení éry raketoplánů vydá,“ uzavřel Přibyl.

Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme