Na zdech v podjezdu v Přerově ožívají výjevy z období pravěku

Netradičním způsobem tráví maturitní týden studenti nižších ročníků přerovského gymnázia Jakuba Škody. Na stěny podjezdu malují obrazy, které mají projíždějícím připomínat, že jsou právě na cestě do světoznámého naleziště v městské části Předmostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asilisaurus kongwe (v pozadí Hypselorhachis)

Asilisaurus kongwe (v pozadí Hypselorhachis) | Foto: The Field Museum, Marlene Donnelly

Poprvé oživili šedivé stěny podjezdu výjevy pravěkých lidí a zvířat studenti před šesti lety. Protože časem kresby zašly, rozhodli se jejich nástupci vymalovat podjezd znovu. Na vyčištění stěn a nákup kvalitních barev studentům přispělo město částkou sto třicet tisíc korun.

Stejně jako před sedmi léty i dnes tady na mladé výtvarníky dohlíží profesorka Helena Netopilová. „Někdy před sedmi lety mě napadlo, že tenhle prostor by mohl opravdu sloužit jako jakási brána do pravěku. Moc se nám líbí styl, který je známý z afrických lokalit. Samozřejmě vděčné jsou i motivy zvířat nebo i konkrétní nálezy z Předmostí,“ upřesnila.

Práce sice jde studentům pěkně od ruky, ale hodně je zlobí počasí. Pokud malby nestihnou dokončit tento týden, vrátí se do Předmostí ještě na konci červa po uzavření klasifikace.

Jana Zemková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme