Na americkém trhu nemovitostí se očekává propad

Prodeje domů se ve Spojených státech v dubnu vyšplhaly na nejvyšší úroveň za poslední dva roky. Sektor, jehož problémy stály na počátku stále probíhající globální krize tím příjemně překvapil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pestrobarevný domek v Chiapasu

Pestrobarevný domek v Chiapasu | Foto: Vědunka Lunardi

Jak ale upozorňují někteří experti, hlavní příčinou nečekaného posílení jsou zřejmě daňové odpustky dosahující až osmi tisíc dolarů, které stát kupcům nemovitostí slíbil. Na jedné straně roste prodej na dvouleté maximum. Na druhé končí státní podpory, znát je i nervozita na trzích a rostoucí neschopnost splácet hypotéky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prodej domů.mp3

Poslední daňové kredity skončily částečně v dubnu a zcela skončí na konci června. Dá se tedy očekávat, že v období od května do srpna nastane opět velký propad trhu nemovitostí, podobně jako tomu bylo po daňových kreditech, které byly aplikovány na konci minulého roku, kdy byl nejdříve zaznamenán velký nárůst prodeje nových nebo stávajících domů a poté nastal propad.

„Ve druhém čtvrtletí bude růst HDP kladný, ale nic bych si nesliboval od druhého pololetí tohoto roku, kdy převis nabídky nad poptávkou na trhu s realitami zůstává v USA značný,“ říká analytik ČSOB Jan Čermák. Přitom spotřebitelská důvěra je ve Spojených státech klíčovým parametrem, živí dvě třetiny americké ekonomiky.

Amerika podle současných odhadů poroste letos v porovnání s Evropou dvojnásobným tempem. „Pokud Spojené státy vykáží růst okolo 3 procent, mohou oživit globální ekonomiku a zařadit se tak po bok Číny, Indie, Brazílie a Ruska,“ dodává analytik ČSOB Jan Čermák.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme