Filadelfie tleskala Havlovu Odcházení. Uvnitř exkluzivní rozhovor

Hra Odcházení exprezidenta Václava Havla má za sebou americkou premiéru. Představení ve Filadelfii odměnili diváci potleskem i smíchem. Václava Havla přivítalo přímo na prvním americkém představení jeho poslední hry několik stovek přátel a příznivců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Strathairne (uprostřed) ve hře Odcházení

David Strathairne (uprostřed) ve hře Odcházení | Foto: Wilma Theater

Divadelníci, diplomaté, místní honorace i celonárodní celebrity - taková společnost se sešla těsně před představením na recepci v podniku naproti filadelfskému Divadlu Wilma. Při pokud možno nenuceném korzování a konverzacích si povídám třeba se zpěvačkou Suzanne Vega.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filadelfie tleskala Havlovu Odcházení

„Zajímalo nás, co se s ním děje, ještě dávno předtím, než byl propuštěn z vězení,“ vzpomíná na Havlovy disidentské doby. Pro Suzanne Vega má Václav Havel osobní význam, protože je obráncem lidských práv, jejich ztělesněním. A lidská práva jsou něčím, na co se ve své tvorbě vždycky zaměřovala.

„Václav Havel byl ve Filadelfii v roce 1994, kdy dostal slavnou filadelfskou Liberty Medal,“ tedy Medaili svobody, připomíná český honorární konzul ve Filadelfii Peter Rafaeli. Ale teď jsme tady hlavně kvůli divadlu.

Diváci reagovali na první pohled spontánně, často a dobře. Václav Havel ovšem v rozhovoru pro Český rozhlas hodnotil inscenaci opatrně. „Jsem zvědavý, jak moc na to lidé budou chodit. Tady bylo pravděpodobně intelektuálnější publikum, které hru přijalo velmi vlídně. Dokonce si všimli věcí, kterých si lidé u nás ani nevšimnou. Ale jak to bude dál, nevím. Uvidíme,“ uvedl Václav Havel.

Při každém překladu dochází chtě nechtě k určitým posunům, což potvrdil i Václav Havel. „Byly tu okamžiky, kde se něco nevyhnutelně ztratilo a ztratit se muselo, protože to bylo do té míry svázáno s jazykem, že to bylo nepřeložitelné. Ale takovou mám zkušenost se všemi svými hrami. Na druhou stranu se tu a tam stalo, že něco zazářilo jakýmsi jiným významem, než jsem sám věděl, že může zazářit. Samozřejmě každého autora potěší, když se něco takového stane. Autor je pouze médiem, které má něčemu sloužit, ale není všeználkem, který svět poučuje, jak to všechno je,“ dodal Václav Havel.

Na recenze místního tisku je samozřejmě ještě brzo. Snad o kvalitě přinejmenším hereckého obsazení vypovídá skutečnost, že v hlavní roli bývalého kancléře Riegla hraje herec David Strathairn, nominovaný před časem na Oscara. Jehož jméno je ve filmu i v divadle v Americe nepochybně značkou dobré kvality.


Zvětšit mapu: Divadlo Wilma ve Filadelfii

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme