Smlouva Věcí veřejných by se mohla dostat do rozporu s Ústavou

Strana Věci veřejné přišla na způsob, jak si zajistit disciplínu svých budoucích zástupců: kandidáti museli podepsat smlouvu, ve které se údajně přeběhlictví nebo vyjádření jiného názoru trestá pokutou sedm milionů korun. Smlouvu nepodepsala čtyřka ve Středočeském kraji Daniela Göttelová a vzápětí byla vymazána z kandidátky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek John, předseda strany Věci veřejné

Radek John, předseda strany Věci veřejné | Foto: Tomáš Adamec

Postup vedení vyvolal debatu, nakolik jsou podobné závazky věrnosti v souladu s Ústavou. „Veškeré podobné závazky jsou v rozporu s ústavním pořádkem. Mandát je volný, poslanec nemůže být zavazován žádnými pokyny a příkazy, za své hlasování nemůže být nijak trestán,“ říká Jan Kudrna z katedry Ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kudrna.mp3

Smlouva se podle Kudrny dostává do rozporů také s Listinou základních práv a svobod, protože podle smlouvy má kandidát hlasovat na schůzích tak, jak mu určí poslanecký klub nebo nesmí ve sdělovacích prostředcích vyjádřit odlišný názor, než je názor strany.

I Občanský zákoník stanovuje jednu podmínku, ve které stojí, že se nikdo nemůže předem vzdát svých práv. Což se v tomto případě děje, protože poslanec se vzdává práva vyjadřovat svůj eventuelní osobní názor, případně se vzdává nějaké výhrady svědomí.

Pokud by eventuelní poslanec Věcí veřejných v budoucnu porušil smlouvu a musel by za trest zaplatit 7 milionů, měl by šanci uspět u soudu. „Já si myslím, že má velkou šanci uspět a že soud prohlásí, že takováto smlouva je neplatná a nemůže z ní být plněno,“ říká Jan Kudrna.

Lídr Věcí veřejných Radek John odvolal kromě Göttelové ještě Josefa Horvátha za to, že vylepuje plakáty načerno. I v ostatních stranách na poslední chvíli ubylo kandidátů. O tři kandidáty z Domažlic přišla Strana zelených, o svého lídra Ladislava Matušku Česká pirátská strana, po jednom komunisté a Strana svobodných občanů.

Tomáš Pavlíček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme