Český pavilon na EXPO chtějí koupit dvě čínská města

Český pavilon na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji získá po skončení akce s největší pravděpodobností nového majitele. O pavilon, který k dnešnímu dni navštívilo už 800 000 lidí, mají údajně zájem ve dvou čínských městech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření českého pavilónu

Otevření českého pavilónu | Foto: Robert Mikoláš

Jednání o prodeji se účastní i generální komisař české účasti Pavel Stehlík, který však jména konkrétního zájemce o pavilon stále nechce prozradit.

„Prozradím, že se jedná o několikamilionové město relativně nedaleko od Šanghaje. Ale jenom připomenu, že v Číně jsou jiné poměry. To co je do pěti hodin autem je pořád velmi blízko,“ mlžil Stehlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální komisař české účasti na EXPO Pavel Stehlík hovořil o prodeji českého pavilonu

Zájemce prý nemusel nijak pobízet.

„Přišli sami. My jsme čekali na tuhle příležitost a dělali jsme všechno pro to, aby český pavilon našel v čínských médiích odezvu. Vsadili jsme na to, abychom my nechodil s nabídkou, ale raději počkali na ohlas zájemců ze strany měst,“ přiblížil generální komisař taktiku prodeje.

Podle jeho slov už jsou první fáze jednání úspěšně dokončena.

Návrat nákladů je zatím nejistý

„Máme za sebou prověrku nabídek. Prohlédl jsem si místo, kde by mohl stát český pavilon. Prohlédl jsem si jiné investiční projekty, které se realizovaly. Chtěli jsme se přesvědčit, že před sebou máme partnera, který je schopen takový projekt dotáhnout. Tuhle fázi máme za sebou a vstoupíme do fáze technických jednání. Pak se sečteme, řekneme si, jestli do toho jdeme a za kolik,“ řekl Stehlík.

Pavilon však nelze prodat kompletní v aktuální podobě. Některé části musí projít opravami, jiné budou před převozem zlikvidovány.

Otevření českého pavilónu | Foto: Robert Mikoláš

„Jednáme o tom, že pavilon bude přemístěn. Všechno co je součástí pavilonu prodáme zájemci. Pavilon je budovou v budově, protože halu samotnou jsme nestavěli. Máme ji pronajatou. Uvnitř je ale ocelová konstrukce a ta bude předmětem prodeje,“ prozradil generální komisař.


Náklady na stavbu a prezentaci dosáhly 170 milionů korun. Návratnost částky však nyní lze jen těžko předvídat.

„Nevrhali jsme se do předčasných výpočtů. Ne vše se dá přemístit a prodat. Musíme se ještě dohodnout, co vše bude předmětem prodeje,“ upřesnil Stehlík.

Pavilon je majetkem České republiky a na jeho prodej platí přísné zákony. Pavilon musí být nabídnut všem orgánům státní správy a teprve až všichni nabídku odmítnou, může se pavilon prodávat někomu jinému.

Martin Křížek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme