Rozbouřená Odra a Nisa ohrožují německá města

Hladiny Odry a Nisy na polsko-německé hranici dál stoupají. Odra se u Frankfurtu rozlila do více než kilometrové šířky. V oblasti platí nejvyšší stupeň pohotovosti, požárníci a vojáci jsou v akci, obyvatelé tráví veškerý čas zabezpečováním svého majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé s napětím sledují stoupající hladinu Odry

Lidé s napětím sledují stoupající hladinu Odry | Foto: Klára Stejskalová

„Prognózy říkají, že ke kulminaci dojde dnes večer", říká jeden z mnoha policistů, kteří hlídkují podél rozvodněné řeky Odry. Zvědavci na nábřeží sledují, jak řeka stoupá a rozlévá do stále větší šířky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Frankfurtu nad Odrou natáčela zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

Ze špinavé masy vody jen tu a tam vykukují koruny stromů. Situaci sledují i dvě zdravotní sestřičky. Nemocnice je vzdálená jen pár metrů od řeky. Evakuovat se nebudou. „ Zatím ne. Nemám strach. Věřím, že zábrany to vydrží."

Požárníci zpevňují protipovodňové valy. Jiní plní pytle s pískem. Věří optimismu braniborského ministra vnitra, podle kterého vyztužené břehy náporu vody tentokrát odolají.

Na druhé straně u Poláků podobný optimismus nesdílejí. „To je snad konec světa. V roce 1997 byla taky strašná povodeň. Ale tady ta je ještě horší."

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme