Filharmonici si protest užívali. Chtějí schůzku s premiérem

Čeští filharmonici odehráli improvizovaný koncert na schodech pražského Rudolfina. S vyvěšenými transparenty za zády tak protestovali proti způsobu jmenování svého nového ředitele Václava Kasíka a postupu ministra Václava Riedlbaucha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dirigent Petr Altrichter a Pražská komorní filharmonie

Dirigent Petr Altrichter a Pražská komorní filharmonie | Foto: Pražská komorní filharmonie

Ministr 7. května odvolal kvůli údajným nedostatkům v hospodaření tehdejšího ředitele Vladimíra Darjanina, který den předtím uvedl, že za Riedlbauchova vedení České filharmonie vznikl až osmdesáti milionový propad v rozpočtu.

Počátkem května filharmonici na protest proti Darjaninovu odvolání odmítli odehrát plánovaný koncert.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Pazour a Jana Brožková hovořili o postojích filharmoniků

Dnešní netradiční oncert trval necelou půlhodinu. Většina posluchačů byla ze zahraničí a filharmonikům hlasitě aplaudovala. Koncert sledovali i kolegové z jiných hudebních těles, ti však odmítli na mikrofon protest jakkoliv komentovat.

Mimo mikrofon ale sdělili, že s protesty filharmonie nesouhlasí, protože oproti jiným souborům požívá filharmonie značné výhody.

Filharmonici žádají nezávislý audit

Mezi diváky však byla i řada mladých lidí, kteří formu protestu přivítali. „Představí svůj názor, přitom to nijak nezasahují ostatní společnost. Naopak, ta se může pobavit,“ řekl jeden z přihlížejících.

Hráči mají dva základní požadavky. Chtějí se setkat s premiérem republiky, aby zkorigoval počínání současného ministra kultury a chtějí, aby nezávislý odborník provedl v hospodaření filharmonie audit. Aby se prokázalo, který ze dvou ředitelů má pravdu o několikamilionovém propadu v rozpočtu filharmonie.

Česká filharmonie (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Vodňanský

Filharmonici svým vystoupením ale chtěli hlavně upozornit na způsob, jakým ministr kultury řeší situaci v orchestru.

„Naše Umělecká rada se na něj obrátila s dopisem, na který zatím nebylo reagováno. Domnívali jsme se, že by bylo na místě, kdyby přijal zástupce orchestru a na velice krátké schůzce jsme mu mohli vysvětlit náš pohled na věc. Myslím si, že v jeho moci určitě je omezení pravomocí dočasného ministra tak, aby důležité personální změny nevykonával v nejbližší době ,“ řekl člen České filharmonie Ivan Pazour.

Brožková si neumí představit spolupráci s novým ředitelem

Hudebníci potvrdili, že další koncerty rušit nebudou, ale budou pokračovat v protestech. Čtvrteční neobvyklý protest se jim podle jejich slov vydařil.

„Počáteční obavy, hlavně o počasí, se nepotvrdily. Chtěli jsme si od srdce zahrát a zároveň vyjádřit to, co jsme chtěli,“ řekla předsedkyně Umělecké rady Jana Brožková.

Umělecká rada se sešla s novým ředitelem filharmonie Václavem Kasíkem, ale setkání žádné výsledky nepřineslo.

„Sešli jsme se a pokusili jsme se mu sdělit náš postoj. Předali jsme mu dopis za Uměleckou radu a čekáme, jak bude reagovat,“ sdělila Brožková.

Předsedkyně Umělecké rady zopakovala, že protest se netýká přímo osoby Václava Kasíka, ale způsobů, jakým výměna ředitelů proběhla.

„Protestujeme proti způsobu, jak odvolání Vladimíra Darjanina, tak i jmenování Václava Kasíka. Myslíme si, že by si filharmonie zasloužila minimálně řádné výběrové řízení,“ řekla.

Další spolupráce filharmoniků s Václavem Kasíkem a ministrem Riedlbauchem tak bude zřejmě velmi komplikovaná.

„Spolupráci si moc neumím představit. Pan Kasík může fungovat jako samostatná jednotka jako ředitel. Nemusí s námi spolupracovat. Nedokáži předvídat, co z takové spolupráce může vzejít. Co se týče pana ministra, my čekáme na volby a na to, jak se vyvine politická situace,“ prozradila Brožková.

Podle ní sice je v kompetenci ministra jmenovat do čela filharmonie, koho uzná za vhodné, ale nepovažuje to za šťastné.

„V demokratické společnosti je nepsaným pravidlem vyhlašovat řádná výběrová řízení, aby společnost i spolupracovníci mohli mít větší důvěru ve své představené,“ dodala Brožková.

O vyjádření byl požádán i ministra kultury, ale s ohledem na jiný program se omluvil.

Michaela Vetešková, Václav Rojík, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme