Facebook oznámil změny v ochraně soukromí

Na internetové sociální síti Facebook bude v dohledné době zaregistrováno půl miliardy uživatelů. Tisíce z nich ale naopak chtějí síť opustit. Vadí jim, jak je na Facebooku nastavena, respektive zajištěna, ochrana soukromí. Stížnosti na únik osobních dat do nepovolaných rukou se množí natolik, že centrála Facebooku oznámila důležité změny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook

Facebook

Jak v Ozvěnách dne uvedl odborník na bezpečnost internetové komunikace a šéfredaktor serveru Root.cz Petr Krčmář, uživatelé měli už dříve možnost svoje údaje chránit. „Mohli ve svém profilu nastavit kde a komu chtějí informace ukazovat. Toto nastavení ale bylo rozstrkáno do různých koutů Facebooku a profilu. Bylo to několik desítek až stovka různých voleb, které nebyly pohromadě,“ uvedl.

Hlavní změna tedy podle něj spočívá v tom, že nyní by mělo být k dispozici jednotné rozhraní, ve kterém bude maximálně 12 či 14 voleb, kde si uživatel jednoduše vybere, co se s jeho údaji může dělat a co nesmí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Facebook oznámil změny v ochraně soukromí. V Ozvěnách dne jsme mluvili s odborníkem na bezpečnost internetové komunikace a šéfredaktorem serveru Root.cz Petrem Krčmářem.

Výhrady, že internetová síť Facebook nemá dostatečně zajištěnou ochranu soukromí, jsou podle něj oprávněné. „Hlavní problém je v tom, že Facebook se snaží tvářit tak, že jeho uživatel má svoji osobní stránku, do kterého se dostanou pouze pozvaní lidé, ale bohužel to není pravda,“ uvedl.

„Kromě toho, že informace mohou získávat různé firmy, existuje rozhraní, přes které si kdokoli může stahovat informace z Facebooku. Je tam i to, že informaci, kterou uživatel zveřejní, nevidí pouze jeho přátelé, ale i jejich přátelé. Problém je i v tom, že všichni tvůrci aplikací, které síť využívá, mají přístup k informacím z profilu,“ vysvětlil.

Organizace a skupiny na ochranu soukromých údajů změny na Facebooku uvítaly - ovšem s tím, že nejsou dostatečné. „Měli by se v zabezpečení dělat další kroky. Přestože je vize firmy taková, že žádné soukromí existovat nebude, že lidé budou na Facebooku sdílet všechno. Nesetkala se s pochopením a lidé chtějí mít větší soukromí,“ uvedl internetový odborník Petr Krčmář, šéfredaktor serveru Root.cz.

Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme