Nejstarší tenistka se rozloučila s Roland Garros

Na tenisovém Roland Garros ve čtvrtek skončil jeden velký příběh. S turnajem se rozloučila jeho nejstarší účastnice - devětatřicetiletá veteránka Kimiko Dateová-Krummová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kimiko Dateová-Krummová

Kimiko Dateová-Krummová | Zdroj: ČTK

Když Japonka s tenisem na profesionální úrovni začala, její včerejší přemožitelka, Slovenka reprezentující Austrálii Jarmila Grothová, tahala kačera. V roce 1995 to Kimiko Dateová dotáhla dokonce na čtvrté místo světového žebříčku, ale paradoxně právě v době své největší slávy dala tenisu vale.

Na vině byly tehdy vleklé zdravotní potíže. Jenže po dlouhých dvanácti letech, prakticky v zapomnění tenisové veřejnosti, začala s tréninkem a v roce 2008 svou kariéru restartovala oficiálně.

V prvním kole letošního Roland Garros dokonce vyřadila loňskou finalistku, Rusku Safinovou. Jaký má tedy Kimiko Dateová-Krummová recept na tenisovou dlouhověkost?

„Nic zvláštního, ale snažím se žít zdravě. Jím třikrát denně, samé dobré věci, starám se o své tělo. Lidé se často diví tomu, že mám tak dobrou pleť a jsem ve formě. Asi je to v DNA (smích) Piju hodně vody a žádnou coca-colu. Nejím ani sladkosti, prostě jen zdravé věci,“ odhaluje Dateová.

Před svou včerejší soupeřkou smekla i o 17 let mladší Jarmila Grothová. Podle ní Japonce ani pár měsíců před čtyřicátými narozeninami očividně nechybí motivace.

„Ráda hraje tenis, baví jí trénovat a hrát proti ostatním hráčkám a stále bojovat. Jí to asi musí moc bavit, aby jí bylo 39 let a stále se pokoušela hrát dobře,“ skládá poklonu Dateové Grothová.

Kdo jiný může lépe srovnat současný ženský tenis s tím před dvěma dekádami, než právě veteránka, která se na okruhu pohybuje už od roku 1989. V čem vidí Kimiko Dateová-Krummová ty největší rozdíly?

„Ženský tenis je teď víc silový. A rychlejší, než v devadesátých letech. Ale tehdy byl techničtější, například Steffi Grafová uměla trefit beckhandový slize, to dnes skoro nikdo neumí. Tenistky dnes nepraktikují celodvorcovou hru, hůř se pohybují a méně přemýšlejí. V devadesátých letech byl ženský tenis podle mě zajímavější,“ uzavírá druhá nejstarší tenistka, která kdy na Roland Garros vyhrála zápas ve dvouhře.

Vojtěch Bidrman, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme