Spojené státy omezují těžbu ropy v pobřežních vodách

Bílý dům brzdí plány na těžbu ropy v pobřežních vodách. Prezident Barack Obama dnes o šest měsíců prodloužil zákaz vydávání licencí pro naftaře v Mexickém zálivu. Zastavil zároveň průzkumné práce pro těžbu u Aljašky a Virgínie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama.

Americký prezident Barack Obama. | Foto: Tomáš Adamec

Barack Obama také oznámil, že o licenci na hlubokomořskou těžbu ropy přijdou i některé společnosti, které již nyní ropu v Mexickém zálivu těží. Vyhlásil také dočasné moratorium na 33 zkušebních vrtů v zálivu.

Americký prezident zrušil i prodej dalších povolenek pro těžbu v pobřežních vodách Spojených států. Upozornil, že proces vydávání licencí pro těžbu ropy v pobřežních vodách bude v budoucnu delší a složitější, než tomu bylo dosud.

Přehrát

00:00 / 00:00

USA omezují kvůli ropné havárii těžbu ropy. O nejnovějším vývoji jsme ve Stalo se dnes mluvili se zpravodajem ČRo v USA Vítem Pohankou.

„Kromě toho mluvil prezident Obama také o skandálně úzkých vztazích, které panovaly mezi těžařskými společnostmi a pracovníky úřadu pro nerostné suroviny, kteří na tyto společnosti měli dohlížet. Propustil ředitelku úřadu,“ uvedl ve Stalo se dnes washingtonský zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

Barack Obama také řekl, že zatímco podle společnosti BP, která vrt provozovala, vyteklo do Mexického zálivu 23 milionů litrů ropy, podle vládních expertů to bylo mezi 64 a 148 miliony litrů.

„Je to veliké rozpětí, nikdo si není přesně jistý, kolik ropy vlastně uniklo. Ale v každém případě je to, co do objemu uniklé ropy, horší havárie než když se v roce 1989 u Aljašky potopil tanker. A tato havárie zatím měla v USA historické prvenství,“ přiblížil zpravodaj.

BP se snaží poškozený vrt uzavřít

Společnost BP pokračuje ve snaze zastavit ropu unikající z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Podle posledních zpráv se podařilo vrt přinejmenším dočasně ucpat bahnem, které tam mnoho hodin vháněli pracovníci BP pod vysokým tlakem. Teď se poškozená konstrukce zabetonovává.

Podle Pohanky jsou ale odborníci na místě velmi opatrní v tom, aby byli příliš velkými optimisty. „Ale říkají, že alespoň zatím ropa ani plyn momentálně z vrtu neuniká,“ dodal.

Ropná skvrna ohrožuje pobřeží USA od Louisiany po Floridu. Ropa už zasáhla mokřady v deltě Mississippi, kde způsobila ekologickou katastrofu.

„Pláží zasažených ropou není mnoho, ale podstatně horší je skutečnost, že situace začíná decimovat rybářství, protože se nesmí lovit. A také přímořská letoviska, která touto dobou už začínají mít první turisty, zejí prázdnotou,“ uvedl zpravodaj ve Spojených státech Vít Pohanka.

Katarína Brezovská, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme