V povodí Odry čelí Němci a Poláci nástrahám společně

Povodňové drama se přesouvá do Německa. V polských Slubicích ještě večer část města evakuovali. Němci zatím vodě vzdorují. Díky masivním investicím do protipovodňových valů, ale i díky spolupráci s polskými kolegy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Připravené pytle s pískem

Připravené pytle s pískem | Foto: Klára Stejskalová

Stovky lidí v centru Frankfurtu pozorují hrozivý tok Odry. Mnozí mají ještě v živé paměti její ničivé řádění před 13 lety.

„V tom místě, jak vidíte tu koncertní halu, za kostelem, až tam byla voda. To bylo strašné,“ ukazuje pán do oblasti vzdálené asi 20 metrů od dnešního toku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kláry Stejskalové z břehů Odry

„Tehdy to bylo mnohem horší. Nebyla tu ta zařízení, která vidíte.“

Město chrání před zkázou kovové bariéry. Do jejich výstavby i zpevnění břehů investovalo Braniborsko v posledních letech 220 milionů eur. To je i důvod, proč němečtí politici věří, že navzdory prudce stoupající hladině Odry se katastrofa z roku 1997 nebude opakovat.

Podstatný rozdíl cítí i pracovníci protipovodňového centra sídlícího na okraji Frankfurtu.

Spolupráce s Polskem

„Teď tu mám hodnoty z Polska, sledujeme, jak to vypadá u nich. Každé 3 hodiny dostáváme nová data,“ ukazuje Halke Biebr aktuální údaje.

Odborníci vědí, co mohou očekávat, němečtí hydrologové spolupracují s polskými.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka ČRo v Německu Klára Stejskalová ve Světě o osmé Rádia Česko

Prognózy dělají zkušení lidé. Největší část toku Odry teče na polském území, data z Polska jsou pro Němce rozhodují. Podobná spolupráce před 13 lety neexistovala.

„Informace o tom, co se děje, co se bude dít, jaké budou další kroky. Jaké jsou problémy, jaké jsou těžkosti, jak si lze vzájemně pomoci, to je mnohem lepší,“ pochvaluje si rozdílnou situaci Frank Sonnenburg z protipovodňového centra.

Teď už zbývá jen doufat, že v příštích čtyřech dnech, kdy dorazí největší povodňová vlna, břehy řeku v korytech skutečně udrží. „Čas vše ukáže,“ konstatuje lakonicky obyvatelka soudních Slukovic. „Doufám, že to tu nebude tak katastrofálně zaplavené, jako jinde. Vždyť pod vodou je 14 ze 16 polských vojvodství.“

Odra stále stoupá

Podle slov braniborského ministerského předsedy Matthiase Platzecka je situace velmi vážná. A bude trvat minimálně další tři dny, než voda začne opadat. Podle zpravodajky Českého rozhlasu Kláry Stejskalové hladina Odry už pomalu stoupá k šesti a půl metru.

„Odra se podle mě rozlila asi tak do stometrové šířky, vykukují z ní jen občas koruny stromů. Železniční most, který spojuje Polsko s Německem, byl podle mě už včera jen necelý metr nad hladinou vody,“ popsala na Rádiu Česko aktuální situaci ve Frankfurtu nad Odrou.

„Ten mohutný tok ve spojení s ocelovou oblohou, která je tu už několik týdnů, aniž by vylezlo sluníčko, na řadu lidí, kteří se chodí k Odře podívat, působí dost depresivně až katastroficky. Jak jsem s některými z nich mluvila, mají podobný pocit, jaký se objevuje u nás, v Polsku i dalších zemích, že s počasím není něco v pořádku.“

Milan Kopp, Klára Stejskalová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme