Do Mexického zálivu postiženého ropnou havárií míří Obama

Američtí vládní experti považují ropnou skvrnu, která se šíří Mexickým zálivem, za nejhorší podobnou pohromu v dějinách Spojených států. Vláda proto zastavila na půl roku vydávání povolenek k těžbě. Na místo právě dnes míří prezident Obama.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná skvrna zasáhla pláže Chandlerových ostrovů

Ropná skvrna zasáhla pláže Chandlerových ostrovů | Foto: AFP

Ropa dál uniká, my ji musíme zastavit a to co nejdřív, připomíná prezident Obama nejnaléhavější úkol, který před jeho vládou stojí.

Jenže vrt v hloubce jeden a půl kilometru mají naději ucpat jen odborníci společnosti British Petroleum. Ti se dál snaží unikající ropu zastavit speciálním bahnem a zabetonovat.

Z místa ale přicházejí rozporné informace o úspěšnosti jejich snažení. Do Lousiany míří právě dnes prezident Barack Obama, aby to tam viděl na vlastní oči.

Nepochybně i proto, aby demonstroval, že se situací vážně zabývá a věnuje se jejímu řešení.

Republikánská senátorka Lisa Murkowski z Aljašky varuje před přehnanou reakcí vlády. Mnoho z jejích voličů pro ropné společnosti pracuje, a moratorium může znamenat ztrátu práce.

Naopak demokratický kongresman John Dingell z Michiganu je radikální a chtěl by zastavit veškerou těžbu v moři.

Dva příklady naznačují, že nejen politici, ale i veřejnost, kterou zastupují, reagují na kroky americké vlády podle toho, jestli a jak se jich to přímo týká a jestli kvůli nim mají co ztratit.

Vít Pohanka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme