Čínský premiér jedná v Soulu. Hlavně o napětí mezi Korejemi

Čínský premiér jedná v Soulu. Wen Ťia-pao přijíždí na Korejský poloostrov v době eskalace napětí Pchjongjangem a Soulem, jeho rozhovorům tak dominuje právě krize vzniklá po potopení jihokorejského vojenského plavidla severokorejským torpédem. Peking totiž zatím výsledky mezinárodní vyšetřovací komise oficiálně neuznal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác Gyeongbokgung, Soul

Palác Gyeongbokgung, Soul | Foto: Jirka Malina

Vyberte si mezi přítelem z doby studené války a novou rolí moderní globální velmoci, ozývá se stále hlasitěji z Jižní Koreje na adresu Pekingu.

Premiér Wen Ťia-pao je vůbec prvním představitelem ČLR, který bude jednat s jihokorejským prezidentem I Mjong-bakem poté, co Soul obvinil režim Kim Čong-ila z útoku a porušení mezinárodních smluv včetně Dohody o příměří z roku 1953, kterou uzavřela i čínská strana.

Severní Korea v reakci na zveřejněné výsledky vyšetřování přerušila s Jihem veškeré kontakty a hrozí zablokováním přeshraničních komunikací. Stále častěji také označuje současný stav za fázi války.

Wen Ťia-pao se víkendu zúčastní i summitu Číny, Jižní Koreje a Japonska.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme