Výsledky voleb ovlivní akciové i kapitálové trhy

Volby oslabily korunu. Zatímco většina východoevropských měn včera posilovala ta domácí se vydala proti proudu a vůči euru mírně oslabila, a to až na hranici 25,65.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Po pátečním ránu pak koruna tyto ztráty o několik haléřů zkorigovala. Přesto analytici další ztráty v souvislosti s nejistotou během voleb i jejich případnými výsledky nevylučují.

Stejně tak by pak podle některých nich mohla v příštích několika dnech politika zahýbat i burzou a cenou dluhopisů.

Podle portfolio manažera akciového fondu společnosti Conseq Investment Management Michala Stupavského investoři skutečně situaci v ČR sledují, nicméně se nedá očakávat, že výsledek voleb nějak zásadním způsobem ovlivní český kapitálový trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnešní volby oslabily korunu. Podrobnosti od portfolio manažera akciovéh fondu společnosti Conseq Investment Management Michala Stupavského.

„Na začátku příštího týdne se dá spíše očekávat, že situace na kapitálových trzích se bude spíše odvíjet od tendencí eurozóny a fiskální situace jižních států, řekl Rádiu Česko Stupavský a dodal:

„Pro kapitálový trh by byl ale nejvýhodnější variantou středopravicový kabinet. Nejhorší naopak drtivé vítězství levice. Taková situace by mohla mít i krátkodobě negativní vliv na kurz české koruny, rovněž pak na české státní dluhopisy. Na akciovém trhu by vítězství levice, respektive ČSSD nejvíce zasáhlo elektrárenský gigant ČEZ, a to z důvodů předvolebních proklamací sociální demokracie.“

Volební úspěch ČSSD by mohl ovlivnit také obchod s akciemi společnosti Telefónica O2 a Philip Morris, kterých by se měla týkat určitá regulace, respektive zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky.

Poměrově se ale podle Stupavského nejvíce projeví výsledky voleb na krátkodobé sestupné tendenci kurzu koruny.

„Jedná se nejlikvidnější trh, který nejbezprostředněji reflektuje tendence ekonomiky v české politice. Ve střednědobém horizontu volby ovlivní také trh s dluhopisy. V případě vítězství levice by se titiž dalo očekávat navýšení schodku státního rozpočtu, což by se negativně projevilo na zájmu investorů právě o dluhopisy,“ uvedl portfolio manažer akciového fondu společnosti Conseq Investment Management.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme