28. 5.

28. květen 2010

Enzo Avitabile - Napoletana

Italský hudebník Enzo Avitabile začal svoji dráhu jako jazzový saxofonista, jeho domovské město Neapol bylo v minulosti jako základna amerického námořnictva bohaté na jazzové kluby, což znamenalo pro Avitabila tu nejlepší školu. Velké osobnosti americké černošské hudby v Itálii často koncertovaly s místními hudebníky, a Avitabile si díky tomu zahrál například s Jamesem Brownem a Tinou Turner. V poslední dekádě ale Enzo Avitabile stále častěji přecházel od jazzového saxofonu ke zpěvu a profiloval se jako autor hořkých humanisticky laděných balad, spjatých s prostředím neapolských chudinských čtvrtí. Své písně natáčel s hostujícími muzikanty z Afriky i s folklorními zpěváky z jižní Itálie. V jednom ze svých projektů dokonce vzkřísil starý pohanský rituál, při němž jihoitalští vinaři buší do svých sudů palicemi, aby tak ze svých sklepů vyhnali zlé duchy. Jednu ze svých nejdramatičtějších skladeb, Mor, věnoval neapolské, mafií ovládané čtvrti Scampia, text o pouličních drogách doprovází zpěv liturgického sboru. Své poslední album Enzo Avitabile pojmenoval Napoletana, a jeho hlavním tématem je neapolská poetická tradice, spjatá s místní kulturou i dialektem. Don Salvato

Enzo Avitabile natočil album Napoletanave velmi nezvyklé sestavě, s kytarou, violoncellem, a sám hraje na lokální strunný nástroj připomínající mandolínu, v Neapoli známý jako arpina.

Libberazione

Malincunia

Ricurdanne

Enzo Avitabila inspirovalo k názvu jeho alba Napoletana dílo Roberta Murola, neapolského zpěváka, který se narodil téměř před sto lety, svůj život zasvětil tradici neapolských populárních písní, a vydal s nimi třídílný komplet, který je dodnes vyhledávaným sběratelským artiklem. Enzo Avitabile na jeho odkaz navazuje, v následující skladbě se ke strunným nástrojům přidává se svým sopranino saxofonem.

Amaro Nunn'ess'a Essere Maje

Beneditta Sia

Sango E Grano

Figliola CA Guarde 'o Mare

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Enzo Avitabile

Spustit audio