Pozice Applu i díky novým produktům na trzích sílí

Společnost Apple se tento týden stala největší technologickou společností na světě. Akcie firmy totiž posílily o více než dvě procenta, díky čemuž se její tržní ohodnocení dostalo na úroveň 222 miliard dolarů. Jeho úhlavní rival, tedy Microsoft, oslabil na 219 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apple iPad

Apple iPad | Foto: Apple Inc.

Společnost přitom v příštích několika dnech může svůj náskok zvýšit. Právě dnes totiž spouští prodeje svého nejnovějšího výrobku, kterým je tablet iPad, a to na devíti trzích mimo Spojené státy.

Pokud na nich uspěje podobně jako v Americe, čeká jeho akcie další růst. Podle šéfredaktor serveru root.cz Petra Krčmáře je právě úspěch iPadu překvapivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Apple se ve středu stal největší technologickou společností na světě. Více analytik společnosti Fio Josef Novotný a šéfredaktor serveru root.cz Petr Krčmář.

„Ve Spojených státech se prodalo iPadů za první měsíc přes milión kusů. Obdobný úspěch lze očekávat i po spuštění prodeje ve zbytku světa. Řada odborníků přitom před časem pochybovala o využitelnosti tabletu, jelikož jeho funkce jsou značně jednoduché,“ uvedl Krčmář pro Rádio Česko a dodal:

„Už nyní jde o dvakrát rychlejší prodej než u populárního mobilu iPhone.“

V jednoduchosti je krása

Podle Krčmáře tkví úspěch novinky společnosti Apple právě ve zmiňované jednoduchosti výrobku.

„iPad oslovil širokou veřejnost. Jeho prodej není zacílený na odbornou část společnosti, jelikož tu by dost pravděpodobně neuspokojil,“ míní šéfredaktor serveru root.cz.

Úspěch iPadu se promítne i na akciových trzích, které zřejmě zaznamenají zvýšený růst akcií jeho výrobce, což potvrzuje i analytik společnosti Fio Josef Novotný.

„Investoři obchodní výsledky prodeje avizovaného produktu netrpělivě očekávají. Bylo tomu tak ve Spojených státech, dá se tedy logicky dedukovat, že tomu tak bude i ve zbytku světa, který představuje 55 procent z celkových příjmů Applu. Jestliže dosáhne produkt stejné prodejnosti jako v USA, zareagují akcie společnosti velmi prudkým růstem,“ upřesnil Novotný pro Rádio Česko.

Fenomén akciových trhů


Podle serveru Market Watch ale právě firmy v této pozici většinou zaostávají za výkonností trhu. Otázkou zůstává, nakolik toto riziko hrozí právě Applu.

„Společnost Apple je poměrně významným fenoménem, který naopak trh překonává velmi dlouhou dobu. Za touto konstelací stojí právě nad očekávání dobré výsledky prodejnosti produktů, čímž společnost pravidelně překvapuje investory. Tempo růstu společnosti je navíc také dosti výrazné a v budoucnu je proto možné očekávat jeho pokles, nicméně dlouhodobě Apple zaostávat za výkonem trhu nebude,“ myslí si analytik společnosti Fio.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme