Volby do Poslanecké sněmovny začaly

Přesně ve 14 hodin se otevřely volební místnosti, ve kterých občané rozhodnou o tom, kdo na příští čtyři roky zasedne v dolní komoře parlamentu. Dnes se hlasuje do 22 hodin, zítra od 8 do 14 hodin. Celkem lidé vybírají z 25 stran a hnutí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební místnost v brněnské Základní škole

Volební místnost v brněnské Základní škole | Foto: Tomáš Adamec

Do volební místnosti si musíme vzít průkaz totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas. Jakmile vás člen komise zapíše a dá vám úřední obálku, odebereme se za plentu, kde vybereme list se zvoleným subjektem, vložíme ho do obálky a tu hodíme do urny. Můžeme také zakroužkovat námi preferované kandidáty.

Svátek demokracie

Lídři všech stran apelují, aby lidé přišli volit. Výzvu k účasti ve volbách ostatně můžeme číst i v úvodnících novin. Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček v poledních Ozvěnách dne řekl, že jít, nebo nejít k volbám je v demokratických poměrech svaté právo. Připomněl, že politika je nedílnou součástí našeho života.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček se v poledních Ozvěnách dne zamyslel nad výběrem kandidátů

„Letos spíš mohou výsledek ovlivnit preferenční hlasy než ve volbách minulých. Dnes můžete zakroužkovat až čtyři kandidáty a pokud jeden nebo všichni získají více než 5 procent hlasů pro tuto stranu v kraji, v němž volíte, pak se automaticky přesouvají na první, druhá a další místa,“ uvedl Nováček.

Připomněl ale, že na konci kandidátek bývají i lidé, kteří jsou ke své kandidatuře pouze přemluveni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volební kampaně v Česku i zahraničí ve Světě o jedné srovnávali John Zogby, zakladatel a šéf společnosti Zogby International a odborník na politický marketing David Říha z Vysoké školy ekonomické v Praze

Na výsledky voleb do sněmovny si budeme muset počkat minimálně do sobotního večera, ale náznak toho, jak volby dopadnou, bychom mohli mít vlastně hned po zavření volebních místností. I letos totiž agentura SC&C připraví odhad volebních výsledků.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme