Jídlo za sex? Ne u šimpanzů

Samci šimpanzů nabízejí samicím maso ulovených zvířat a na oplátku dostávají sex. Tento rozšířený názor je podle nové studie nepodložený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šimpanz

Šimpanz | Foto: Zoo Liberec

Hypotézu o směňování jídla za sex u šimpanzů antropologové často citují ve studiích, které se zabývají scénáři lidské evoluce. Její podklady teď zrevidoval tým výzkumníků z několika amerických univerzit. Říkají, že hypotéza vychází především z neoficiálních pozorování a pouze jedna studie uvádí statisticky významný, byť nepřímý důkaz. Tím je zjištění, že šimpanzí samci z Národního parku Gombe v Tanzanii se na lov opic gueréz vydávají častěji v obdobích, kdy mají samice ovulaci.

Při revizi 28 let dlouhých záznamů o pozorování šimpanzů na dvou místech východní Afriky – v parku Gobme a ugandském parku Kibale – ale vědci nic podobného neobjevili. Žádný důkaz o tom, že by lovecké chování samců ovlivňovala aktuální plodnost samic, analýza nepřinesla. Ani další zjištění hypotézu nepodporují. Například se ukázalo, že samci svou kořist budou se stejnou pravděpodobností sdílet jak se samicemi v říji, tak s těmi, které krátce předtím zabřezly. Stejně tak samci nedávají přednost starším samicím, u kterých je pravděpodobnost zabřeznutí vyšší než u sotva dospělých samic. A konečně, k páření po lovu dochází méně často a samci, kteří se o kořist dělí se samicemi, nemají sex o nic častěji, než samci, kteří si úlovek nechávají pro sebe.

Pokud tedy samci mají při sdílení kořisti nějaké postranní myšlenky, sexu se zřejmě týkat nebudou. Pravděpodobnější je, že samci si tak utužují společenské vztahy v tlupě.

Zdroj: Journal of Human Evolution

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme