Francie slaví. Uspořádá fotbalové ME v roce 2016

Nejlepší fotbalové týmy Evropy budou v roce 2016 soutěžit o titul šampióna ve Francii. Pořadatelství fotbalového mistrovství Evropy zemi přidělil Výkonný výbor UEFA. Neuspěly Turecko a Itálie. Francouzi máji s pořadatelstvím vrcholných fotbalových akcí zkušenosti - před dvanácti lety se tam konal světový šampionát, který tým kolem Zinedina Zidana dokonce vyhrál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda UEFA Michel Platini oznamuje jméno pořadatelské země pro ME 2016

Předseda UEFA Michel Platini oznamuje jméno pořadatelské země pro ME 2016 | Zdroj: ČTK

Ve prospěch země galského kohouta mluvila dokonalá infrastruktura, osobní angažovanost prezidenta evropské fotbalové federace Michela Platiniho i účast samotného prezidenta Nicolase Sarkozyho na zasedání.

„Francie zvítězila díky dobré pověsti a také díky přesvědčení Výkonného výboru UEFA, že tento šampionát dokáže bez problémů uspořádat. Země galského kohouta má vybudovanou infrastrukturu, která je na úrovni Itálie, rozhodně je však lepší než v případě Turecka. Dá se říct, že ve Francii by ME mělo proběhnou v bez zádrhelů a ve velice komfortním prostředí,“ popisoval redaktor deníku Sport Štěpán Filípek.

Přehrát

00:00 / 00:00

soccer.mp3

„Nechci samozřejmě být k Turecku nijak zbytečně tvrdý, v jeho neprospěch možná mluvil i naturel místních fanoušků, kteří jsou opravdu horkokrevní. Na druhou stranu Turecko zažívá velký fotbalový progres. Tomáš Sivok, jenž v místní lize působí, mluví o tom, že se zde staví nove supermoderní arény, tréninková centra a podobně. Itálie je na tom samozřejmě lépe než Turecko, její příznivci se však dokáží také pěkně rozparádit,“ doplnil redaktor deníku Sport.

Prezident Sarkozy svou přítomností jasně demonstroval obrovský zájem Francie na pořádání tohoto významného sportovního klání, zejména poté, co Paříž před pěti lety ztratila pořadatelství olympijských her ve prospěch Londýna.

Diplomat Platini

Výkonnému výboru UEFA, který o pořadatelství rozhoduje, navíc předsedá Francouz Michel Platini. On ani italský a turecký člen výboru však na volbu přímý vliv neměli, hlasovat totiž nesměli. Přesto fanouška této krásné hry napadne, jestli si to slavný Francouz tak trochu nepohlídal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moderátor David Štáhlavský probral v pořadu "Stalo se dnes" vítěznou kandidaturu Francie na fotbalové ME 2016 s Janem Šmídem, spolupracovníkem ČRo ve Francii

„Michel Platini je taková osobnost, že bych ho z nějakých nekalých činů nepodezříval. Na druhou stranu zajímavé je, že Itálie a Turecko se snažili o zisk tohoto turnaje už v minulých letech na rozdíl od Francie, která se o šampionát snažila po dlouhé odmlce. Dalo by se tedy očekávat, že budou vyslyšeny ty země, jež minule vybrány nebyly, to se ale nestalo“ dodal Filípek.

Heslem pořádající země bylo 'jistota především', důležitý slogan hlavně z hlediska potíží jaké provázejí pořádání evropského šampionátu na Ukrajině a v Polsku. V současnosti je ve Francii připraveno osm stadionů a počítá se s výstavbou dalších čtyř.

„Šampionátu se zúčastní 24 týmů, což je opravdu velký záběr. Do budoucna si myslím, že tyto turnaje budou pořádat velké země typu Německa, Francie, Anglie a budou si to mezi sebou měnit. Podle mého názoru se ten počet účastníků měnil právě kvůli osobě Michela Platiniho, který byl defakto zvolen zásluhou menších států a tímto krokem jim vlastně vyšel vstříc. Vždyť každá účast na turnaji znamená pro jednotlivé fotbalové organizace sta milionové zisky,“ uzavřel redaktor deníku Sport.

Jan Šmíd, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme