Pitné vody je v Etiopii stále nedostatek

28. květen 2010
Sedmý světadíl

S nedostatkem kvalitní pitné vody se potýká velká většina rozvojových zemí. Chybí vodovodní i kanalizační systémy a existující vodní zdroje jsou často znečištěné. Místní ženy mnohdy tráví velkou část dne nosením vody, která se nachází kilometry daleko.

V mnoha rozvojových zemích také neexistuje dostatečné povědomí o hygieně a rizicích spojených s požíváním nekvalitní vody. Nekvalitní voda je tak příčinou mnoha nemocí a epidemií, které sužují celé oblasti. Bez vytvoření nových zdrojů nezávadné pitné vody jsou tyto problémy prakticky neřešitelné. O kampani Cena vody a o nedostatku pitné vody v Etiopii hovoří koordinátor vodních projektů v Etiopii Pavel Mandula ze společnosti Člověk v tísni.

V roce 2008 nastala v Etiopii vážná krize způsobená dlouhým suchem, které vedlo k vyčerpání zásob potravin, rozsáhlé podvýživě, nedostatku pitné vody a šíření infekční nemocí. Jednou z nejvíce postižených oblastí byl okres Alaba, kde Člověk v tísni poskytl nejprve rychlou pomoc v podobě léků, stanů, matrací, desinfekčních prostředků a dalšího hygienického materiálu k ošetřování podvyživených dětí a těhotných žen.

V další fázi se organizace zaměřila na opravu a rozšiřování kapacity hloubkových vodních vrtů a na budování vodních distribučních systémů. Opravou 3 vrtů a konstrukcí 3 distribučních systémů získalo přístup k pitné vodě více než 15 000 lidí. Projekt pokračoval stavbou 25 střešních chytačů vody a 10 latrín u škol a zdravotních středisek. Zároveň proběhla rozsáhlá osvětová kampaň v alabském okrese zlepšující hygienické návyky místních obyvatel podpořené distribucí kanystrů na vodu a mýdel. Celkově bylo podpořeno asi 75 000 lidí v okrese Alaba.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio