Německo je kritizováno za zákaz spekulací na pokles cen cenných papírů

Německo se chystá trvale zakázat nekryté spekulace na pokles cen vybraných dluhopisů zemí eurozóny. Oznámil to šéf tamního úřadu pro dohled nad finančním trhem. Takzvaný ‚naked short-selling,‘ jak se tyto spekulace nazývají, země minulý týden zakázala prozatím jen přechodně. Na německou vládu se ale ihned snesla vlna kritiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reichtag, Berlín

Reichtag, Berlín | Foto: Fotobanka stock.xchng, Martin Boulanger

„Velmi stručně a jednoduše se jedná o to, že někdo prodává cenné papíry, které nemá a ani v budoucnu mít nebude. Jinými slovy on je prodá a pak záleží na tom, jak se vyvíjí cena. Pokud poklesne, on na tom vydělává, pokud vzroste prodělá na tom. Podstata je ale v tom, že po celou dobu transakce tam ty cenné papíry nejsou,“ vysvětluje Petr Dvořák, děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německý zákaz spekulací na pokles cen cenných papírů komentoval na Rádiu Česko Petr Dvořák, děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické.

Německo svými kroky proti spekulacím s dluhopisy v minulých dnech poněkud překvapovalo i své evropské partnery.

„Problémem je, že to Německo udělalo samo a nikdo o tomto kroku dopředu nevěděl. To může ohrožovat vzájemnou důvěru a spolupráci v rámci Evropy. Ještě závažnějším problémem je, že když to udělá pouze jedna země, nebo omezený okruh zemí, dochází k tomu, že to asi stejně nebude účinné. Stejné typy obchodů se pak odehrají na jiných trzích a německo tak stejně nemá možnost takto euro ochránit,“ pokračuje Dvořák.

Podle něj se jedná o opatření, které má za cíl ochraňovat euro a eurozónu a zklidnit trhy. „Tyto operace za určitých okolností totiž mohou vést k tomu, že ceny cenných papírů budou rozkolísány, což je negativně vnímáno. Může to vést k tomu, že určité problémy, které dnes euro má, se mohou urychlit,“ říká Petr Dvořák.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme