Viktor Orbán složil slib a stal se maďarským premiérem

Maďarsko má oficiálně nového premiéra. Těsně před polednem složil přísahu na post šéfa vlády Viktor Orbán. Po poledni touto oficialitou projdou také ministři nového kabinetu. Vzápětí se všichni setkají s obyvateli Maďarska na masovém mítinku před budovou parlamentu v Budapešti, kde se očekávají desetitisíce přívrženců strany Fidesz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

Den nového začátku, konec zmatků z posledních dvaceti let a první den nové éry. Tak popisoval Viktor Orbán nástup své vlády, když dopoledne uzavíral debatu o vládním programu:

„V demokracii jsou možné hluboké a trvalé změny, je možná revoluce, samozřejmě revoluce může být jen ústavní, ale musí směřovat i ke změně Ústavy.“

Vzápětí maďarští poslanci program vlády schválili, Orbán složil slib a podruhé se stal maďarským premiérem.

Jeho druhá vláda bude mít pouze osm ministrů. Od voleb, ve kterých zvítězila strana Fidesz, uplynul měsíc a čtyři dny. Sestavení nové vlády nekomplikovalo žádné koaliční vyjednávání, protože volební vítěz má v parlamentu dvoutřetinovou, tedy ústavní většinu.

Gregor Martin Papucsek, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme